söndag 18 maj 2008

SPA trender del 1


SPA branschen växer i takt med högkonjunkturen, och förändras och utvecklas ständigt. Jag har analyserat SPA trender för 2008 och sammanfattat en del av rådande och starka koncept samt de nya vindar som blåser. Jag har delat upp sammanfattningen och min tolkning av trenderna i tre delar och här kommer del 1:

Eko trend:
En stark trend som råder just nu är det ekologiskt och miljövänligt koncept. För Spa- och hotellföretaget Six Senses, som är absolut ledande inom denhär nischen, är det dock ingen trend utan något man levt efter sedan start och idag är det många SPA företag som har Six Senses som benchmarking när det gäller att inte slita på naturens resurser. Vad gör då SPAn som promotar sig som eco-friendly? De använder t ex enbart ingredienser från egna ekologiska odlingar eller erbjuder bara närodlade frukter. Material som används är återvinningsbart naturmaterial. All energiförbrukning mäts och följs noga upp, det kan t ex handla om att tvätten vägs så att uppsatta riktlinjer inte överskrids.

Teknik trend:
En trend som kan ses som något motstridig mot ekotrenden är teknik och high tech trenden. Avancerade tekniska behandlingar introduceras, så som ljusterapibehandlingar eller biofeedback analyser. När det gäller teknik rapporterar SPAn att deras kunder efterfrågar möjlighet att vara uppkopplad, så relaxrum utrustas nu med Wi-fi zoner. Nästa steg för SPA receptionisten är kanske inte bara att fråga om man föredrar en kvinnlig eller manlig terapeut, utan även om man önskar vara uppkopplad eller inte?

I nästa del går jag in på bl a lyxtrenden inom SPA. Var har t ex Armani öppnat sitt första SPA?