onsdag 28 maj 2008

Bronzing basics del 1

Efter att ha lyssnat på väderpresentatörernas (för en gångs skull) goda nyheter om kommande soliga timmar så är det hög tid att reda ut begreppen kring solskydd, så här följer solskola inför kommande bronzing säsong…

Det börjar dessutom bli hög tid att investera i årets solskydd. ”Årets solskydd”? Ja, om det är något som bör rensas ut ur badrumsskåpet så är det fjolårets solcremer; Solskyddets effekt minskar och är inte tillförlitligt i en öppnad förpackning från förra året, dessutom kan det bli en ofräsch bakterietillväxt i förpackningen, och tro mig, den vill du inte ha på huden.

Solskyddsprodukter bör skydda både mot både UVA- och UVB strålar (kontrollera alltid på förpackningen).

UVB strålar gör oss bruna och aktiverar melaninproduktionen i huden. Melaninet är ett brunt pigment som skyddar hudcellernas innersta kärna där DNA sitter. Ju brunare vi blir desto bättre skydd har huden. UVB strålarna är också orsaken till att vi bränner oss i solen.

UVA strålarna går längre ner i huden än UVB. UVA strålarna tränger ner i hudens andra lager och skadar kollagen- och elastintrådarna. Dessa trådar är ett nätverk som håller upp huden, och håller den spänstig och fast, ungefär som en madrass. Skadas dessa trådar (av UVA) åldras huden i förtid, den mister sin fasthet och rynkor och linjer uppstår. Ungefär 80 % av det förtidiga åldrandet beror på solen.
Även om huden är tålig och man aldrig bränner sig är det med andra ord viktigt med solskydd, och att solskyddsprodukten garanterar ett bra skydd både mot UVA och UVB strålar. Överdriven solning tenderar också torka ut huden, förtjocka den, och även ge pigmentsförändringar.

Men det finns mycket positivt med solen också; Solljuset ger oss energi, stärker immunförsvaret, motverkar depressioner och ser till att huden bildar D-vitamin, som behövs för kalciumupptaget i kroppen.

Så vistas gärna ute denhär tiden på året och se till att energiladda, men tänk på att skydda huden med bra solskyddsprodukter. Och jag lovar, den efterlängtade färgen kommer även med högt skydd, även om det kanske tar lite längre tid… men ”långsammast kommer längst”

Bronzing basics forstätter i nästa inlägg…

Better safe than sorry!

Bild: Kerstin Florian Spa Sun