torsdag 29 maj 2008

Bronzing basics del 2

SPF, dvs solskyddfaktorn anger enbart hur starkt skyddet är mot UVB strålarna, det säger inget om skyddet mot UVA.
Teoretiskt skulle man kunna säga att med SPF 10 så kan du vara 10 ggr längre i solen, utan att bränna dig. Men i verkligheten är det inte riktigt så, för vi smörjer inte in oss på samma sätt som när solskyddscremer testas i laboratorier, då cremerna stryks på i tjocka, synliga lager.
För att uppnå angivet skydd bör du applicera ca 5 teskedar på hela kroppen då du smörjer in dig. Handen på hjärtat, hur många gånger har du varit så noggrann? Det är också viktigt att smörja in sig flera gånger om dagen då bad, svett och ”handdukstork” tar bort solskyddet.

Solskydd innehåller antingen partikelfilter, sk fysikaliska filter eller kemiska solfilter, ofta har solskyddsprodukterna en blandning av båda för att uppnå en behaglig konsistens.
För barn är det bättre att välja enbart fysikaliska filter, eftersom dessa inte kan absorberas av huden, utan pigmenten lägger sig som ett skyddande lager på hudytan och reflekterar bort solstrålarna. Exempel på fysikaliska filter är t ex Titanoxid.
Kemiska filter absorberar UV strålningen och ger en mycket behagligare konsistens på produkten. Solcreme baserad på kemiska filter går in i huden och efterlämnar ingen vit hinna. Ett exempel på kemiskt filter är Mexoryl, och det är ett av marknadens mest stabila* UVA skydd.

I veckan har en debatt pågått i massmedia angående fysikaliska solfilters effekt på miljön. Det har främst gällt ämnet zinkoxid, som anses som ett miljöbelastande ämne. Naturskyddsföreningen lobbar för att förbjuda ämnet då det inte bryts ner i naturen. Jag kan bara sucka åt journalisterna som passar på att göra en höna av en fjäder, just då det råkat bli lite nyhetstorka, det är samma visa varje år.
Det är ju inga stora mängder av solcremer som hamnar i naturen på våra breddgrader med tanke på att vi vitas i solen tre månader om året. Dessutom så skyddar just det specifika ämnet mot en av våra vanligaste och farligaste hudsjukdomar, Malignt melanom**.
Så använd det sunda förnuftet då tidningarna blåser upp rubriker om att solcremer innehåller miljöfarliga ämnen. Det finns nog andra ämnen som belastar miljön i betydligt högre grad…

Avslutningsvis tänk på att kläder är det bästa skyddet, en t-shirt eller tunn skjorta ger ungefär SPF 7. Och glöm inte: Barn under ett år ska ej vistas i solen överhuvudtaget. Större barn, som inte går att hålla i skuggan ska skyddas med kläder, speciella UV-badkläder, solhatt och solcreme på de delar som ej täcks med kläder.
Tänk på att solen kommer igenom i skuggan också. Faktum är att molnen släpper igenom ca 50 % av UV strålarna.

Så Bronzing basics avslutar med att säga; Njut av solen, men på rätt sätt! Önskar dig många lyckliga soltimmar i sommar!

* bryts ej ner av solens strålar
**hudcancer


Bild: Biotherm