måndag 5 maj 2008

Frizon för sömnens skull

Sover du dåligt? Använder du mobilen som väckarklocka och därmed sover med den nära inpå dig? Där kan du ha en bidragande orsak till sämre sömn.

I veckan läste jag en tänkvärd notis i tidningen Hälsa om att radiofrekventa fält som kommer från mobiler kan störa sömnen och ge huvudvärk.
En studie som gjorts vid Karolinska Institutet, Stockholm och Socialmedicinska institutet vid Uppsala Universitet visar att de personer som exponeras för strålningen får sömnstörningar. Det tar längre tid att komma ner i djupsömn och den förkortas också i snitt med 9 minuter.

Rensa ditt sovrum från teknikprylar; Ingen TV, ingen mobil, ingen dator, inget trådlöst nätverk eller klockradio hör hemma i sovrummet, allt detta stör nervsystemet och därmed också sömnen. Framförallt viktigt är det att se till att rum där barn sover är fria från teknik eftersom barns hjärnor är känsligare än vuxnas.

Statens strålskyddsinstitut har tidigare förnekat att det skulle finnas någon som helst hälsorisk med mobiltelefoner. De har nu ändrat sig och säger att det finns en svag misstanke om hälsoeffekter och de rekommenderar framförallt att barn inte utsätts för onödig exponering.

Det här är knappast nyckeln till att lösa sömnproblem men det är värt att tänka på.
I vilken miljö sover du?
Är sovrummet din frizon?
Känner du ett lugn då du går in i sovrummet?
Lämnar du jobb, mail och telefon utanför?

Om inte, börja veckan med att i alla fall rensa ut tekniken ur sovrummet och skapa din egen frizon.