onsdag 14 maj 2008

SPA definition

När man bygger något börjar man alltid med grunden, grunden ska vara stabil för att det man skapar ska hålla, så jag tänkte backa bandet lite och börja från grunden. Jag har skrivit en hel del om SPA, men jag har inte gått in på vad själva ordet betyder och vad det står för.

Det finns inte någon reglering kring användningen av ordet SPA, och vem som helst får kalla sin verksamhet eller produkter SPA och idag används begreppet lite hur som helst.
Man finner produkter hos dagligvaruhandeln som heter något med SPA eller en liten salong med en jacuzzi kallar sig SPA, men vad är egentligen definitionen för SPA?

Själva ordet SPA har sitt ursprung från det latinska uttrycket ”Salus per aqua”, som betyder hälsa genom vatten. På romartiden anlades badanläggningar runt om i Europa, på platser där det fanns helande källor eller sk thermalkällor. Tyska Baden Baden eller Vichy i Frankrike är exempel på sådana platser. I Belgien finns en ort där en badanläggning av romersk typ anlades och den orten kom att kallas just Spa. Med tiden kom ordet att bli synonymt med hälsokälla eller kurort. Och idag är SPA synonymt med mycket mer än en kurort.

Att definiera ett SPA idag är svårt eftersom det finns så många olika typer; klassiskt spa, medicinskt spa, day spa thermalspa…

Men ett klassiskt SPA koncept enligt SPAUS AB ska bestå av fyra hörnstenar:
1. Motionsaktiviteter (både inomhus och utomhus, på land och i vatten)
2. Stresshantering eller sk body/mind aktiviteter så som yoga, meditation, workshops och föreläsningar. Spamiljön i sig ska interiörmässigt också ha en avstressande effekt.
3. Spa mat, som innebär gourmetmat som är nyttig, fett- och kalorisnål och gjord högkvalitativa och fräscha råvaror.
4. Spabehandlingar (ansikts- och kroppsbehandlingar, kurbad)

Målet är att gästen ska kunna:
Relax
Reflect
Revitalize
Rejoice

Sammanfattningsvis kan man säga att bara för att något heter SPA, eller det finns bubbelpooler och massage att tillgå, så borgar det inte för kvalitet och är ingen garanti för att få det som SPA är enligt ovanstående definition. Vill du verkligen uppleva ett riktigt SPAkonceptet, stäm av med anläggningen eller resorten innan du ska dit och se vad de har att erbjuda kring de fyra hörnstenarna. De finns många fantastiska SPAn både på hemmaplan och utomlands som lever som de lär, dvs ”walk the way they talk”.

SPA branschen är väldigt innovativ och utvecklas ständigt, det är också därför jag finner den så inspirerande och intressant. Jag lovar att inom kort sammanfatta nya trender inom SPA industrin, och det finns mycket nytt och spännande om väntar runt hörnet...


Bild:Biotherm