lördag 5 april 2008

Järna



De är kända för sin biodynamiska filosofi och deras färgglada förpackningar. Saltå kvarn bageriet i Järna är väl värt ett besök. Där har det bakats bröd och förädlats biodynamiskt spannmål sedan 40 år tillbaka i tiden. Råvarorna behandlas skonsamt för att bibehålla högsta möjliga näringshalt. Dessutom importerar de ekologiska och biodynamiska produkter från världen över, som man finner i de färgglada burkarna fyllda med bönor, linser, russin osv.
Saltå kvarns produkter går givetvis att få tag i välsorterade livsmedelsaffärer men det är mycket roligare att handla direkt från bageributiken och känna den nybakta doften av mitt favoritbröd; Fruktbrödet med fikon, linfrön och russin. I brödet används inga tillsatsämnen, inget härdat fett eller smakförstärkare. Missa inte att att fika eller äta lunch i caféet ovanpå bageributiken!


I Järna har antroposoferna sitt centrum med Vidarkliniken (antroposofiskt sjukhus), Waldorfskolor, biodynamiska odlingar, mysiga caféer och handelsträdgård. Butiken Robygge är fylld med antroposofisk litteratur och leksaker, samt hudvård. Här hittar du fullt sortiment av Dr Hauschka och Weleda. Gemensamt för dessa två märken är att de är baserade på enbart naturliga ingredienser, inga kemiska tillsatsämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. Dr Hauschka har sin grund helt i antroposofin och alla ingredienser är biodynamiskt eller ekologiskt odlade. Dessa märken finner du också i de flesta hälsokostaffärer men oftast bara en del av sortimentet och väldigt utplockat.
Dr Hauschka är ett märke som på senaste åren fått ett rejält uppsving i och med att trendiga och inflytelserika personer uttalat sig om produkternas goda effekter. Jag kommer att berätta mer om dessa spännande märken i bloggen framöver.

Järna ligger 50km söder om Stockholm (nära Södertälje) och är en rolig och inspirerande halvdagsutflykt!

För mer info:
www.saltakvarn.se
www.weleda.se
www.dr.hauschka.de
www.antroposofi.info/jaerna
Mina inköp efter dagens besök; Ekologisk lantbuljong, Saltå kvarns morotssaft, ekologiskt diskmedel, grönsaker och frukter och två högintressanta böcker.

Antroposofi= Att lära känna sig själv och bli medveten om sin omgivning. Filosofin baseras på tron att människan utvecklas och utvecklar sig själv. Waldorfpedagogik, läkepedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling har blivit välkända begrepp, inspirerade av antroposofi. Grundat av Rudolf Steiner. Viktiga frågor i det antroposofiska arbetet är därför: Hur hänger min egen utveckling ihop med den yttre utvecklingen? Hur skapar vi en kultur som bär in i framtiden? Hur tar vi ansvar för natur och miljö? Kan vi genom ett konstnärligt, kreativt förhållningssätt utveckla livskonst i vår vardag? Källa: www.antroposofi.nu

Biodynamisk odling = Metod utvecklad av Rudolf Steiner, antroposofins grundare. Man ser trädgården eller odlingen som ett slutet system. Så mycket som möjligt av frön, jord och kompost produceras inom den egna gården. Endast växtpreparat används för att understödja komposteringsprocesser eller för att skydda växter mot skadedjur.