måndag 14 april 2008

Apelsin

En av mina favoritfrukter är apelsiner, de med tunt skal, inga kärnor och tunt ”skal” runt klyftorna. De med tunna skal är oftast saftigare och godare att pressa.
Min favoritstund på dagen har kommit att bli frukosten, sedan jag inkluderade egen färskpressad apelsinjuice, så gott som varje dag...

Den egen färskpressade juicen smakar ännu bättre efter att ha läst Mats-Eric Nilssons bok; Den hemlige Kocken. Om du är det minsta intresserad av vad din mat innehåller, eller inte innehåller ska du läsa denhär faktaspäckade och ibland skrämmande boken om livsmedelsindustrin.
Följande fakta hittade jag om apelsinjuice:
Den enda juicen som finns på marknaden som kan liknas vid egenpressad juice är Brämhults, den finns i butikerna ca 24 timmar efter pressning och har enbart två veckors hållbarhet, då den pastöriseras bara en gång. Smaken varierar på juicen beroende på säsong och apelsinsorter.
Tropicana juice som ofta uppfattas som färsk, åtminstone om man tittar på priset, innehåller förvisso mycket fruktkött och pressas direkt efter att apelsinerna skördats. Men därefter slutar likheterna. Efter skörden separeras juicen och fruktköttet, därefter återförenas de först vid tappning på förpackningen. Råvaran pastöriseras två gånger och hålls nerkyld eller fryst i upp till 10 månader (!) innan den når oss konsumenter. Juicen smakar alltid likadant då den långa produktionstiden gör att olika apelsinsorter blandas och därför spelar inte säsongsvariationer någon roll.
90% av den juice som dricks på våra breddgrader kommer från koncentrat. Här har råvaran varit fryst i uppemot ett års tid och vattnet från den pressade frukten har även extraherats bort. Den är pastöriserad flera gånger vilket på verkar smaken. Innan tappning tillsätts nytt vatten och fruktkött till koncentratet, och tyvärr tillsätts ofta också socker.


Visst känns det mer lockande att pressa sin egen juice på morgonen, även om det tar en minut extra? Du garanteras en naturlig smakupplevelse, utan konserveringsmedel, färgämnen och andra tillsatser och dessutom får du i dig massor av naturliga vitaminer, utan konstigheter! Bra va?



Källa: Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson. 159:- på Bokus.com