onsdag 20 februari 2008

Maxa ditt spabesök



Ett Spa besök kan vara minst lika förvirrande som en första körlektion på bilskolan.

Omfattande behandlingsmenyer, konstiga juicer eller meditationsklasser med namn som knappt går att uttala kan göra vem som helst osäker. Jag har samlat några av mina bästa tips inför ett spabesök, för att du ska få ut maximalt av vistelsen.

1. Besök spats hemsida och skriv ut behandlingsmenyn. Sitt hemma i lugn och ro och läs och begrunda. Förboka alltid några behandlingar eftersom det ofta är fullbokat när man väl är på plats. Boka några behandlingar, men lämna gärna utrymme för att göra någon behandling som terapeuterna rekommenderar. Du kanske behöver något som du inte alls tänkt dig. På vissa span kan man be att enbart blocka tid för t ex kroppsbehandling och på plats bestämma behandlingen utifrån behov och rekommendationer från terapeuten.


2.Stannar du länge på ett spa eller bor på en sparesort kan du första dagen be om en gratiskonsultation för att få tips om behandlingar som passar dina önskemål och skräddarsy din vistelse.

3. Kom i tid till spat eller behandlingen. Oftast finns trevliga amneties att njuta av innan själva behandlingen. Goda teer, ångbastu…

4. Stanna kvar länge efter behandlingen, drick te, ät frukter, njut av stämningen och avslappningen efter behandlingen.

5. Prata inte under behandlingen. Om en terapeuten pratar för mycket kan du vänligt be om att få behandlingen under tystnad. Oftast inleder man en behandling med att prata om behov och önskemål men därefter finns ingen anledning att prata om inte du inte vill förstås. Våga vara i tystnaden!

6. Undvik jacuzzis, vattnet i dessa innehåller mycket klor (för att det ska vara fräscht), men det torkar ut huden.

7. Ta med dig egna sandaler (”flipflops”) ifall du är osäker om du får låna på Spat. Golven kan vara kalla och man kan bli lite frusen efter en behandling.

8. Beröm gärna terapeuten om behandlingen känns bra. Man kan aldrig få för mycket positiv feedback och ofta generar det i att terapeuten anstränger sig ännu lite extra för din skull.

9. Om något inte känns bra – våga säg till. Du kanske tycker musiken är för hög eller terapeuten masserar för mjukt, låt inte det irritera under behandlingen.

10. Var modig och prova spats signature behandlingar eller specialiteter. Asiatiska Span har ofta spännande behandlingar med lokalanknytning, t ex Aloe Vera inpackning, Sandmassage eller Thai herbal massage (massage med uppvärmda tygkuddar fyllda med läkande örter).

Foto: Thai Herbal - Six Senses