torsdag 7 februari 2008

Ett SPA besök kan vara såhär...




Den vita sanden masserar dina bara fotsulor då du går längs stigen som leder till Spat.
Någon hälsar dig med ditt namn och önskar dig välkommen. Du lägger dig ner på en vilstol och serveras ett glas vatten, i glaset simmar isbitar med infrusna citronskivor. En iskall, ihoprullad handduk räcks fram och när du vecklar ut den frigörs citrongräsdoft. Du är fortfarande utomhus och känner den varma vinden från indiska oceanen. Handduken friskar upp ditt ansikte, samtidigt som sinnet vaknar till liv, lagom tills du ska fylla i en hälsodeklaration och önskningar om kommande behandling. En terapeut i vita linnekläder hämtar upp dina anteckningar för att ingående studera dem, allt för att kunna uppfylla alla dina önskemål och behov. Efter en stund hämtar terapeuten dig, för dig till ett svalt rum som går i mildaste grönt. Väggen framför dig utgörs av ett vattenfall, rummet fylls av ljudet av porlande vatten. Du får frågor om rumstemperatur och musikval innan behandlingen påbörjas och magiska händer tar sig an din kropp. Gyllengula handdukar sveps kring kroppen i ett visst förutbestämt mönster så att du aldrig känner dig utlämnad eller kall. Du kanske valde behandlingen utomhus, i skuggan av träden vid stranden, i den öppna champan. Där lyssnar du till havets brus och bländas av den vita sanden, som du anar ett par meter från din plats.
För att avsluta behandlingen följs du tillbaka till din vilstol. Där väntar ett kryddigt och aningen sött ingefärste, tillsammans med några bitar frukt, kalla äppelklyftor eller några skivor apelsin, vackert dukat på ett gröntblad, nyss plockat från träden utanför…
Du blundar och lyssnar till öns frigående höns som kacklar nånstans där bakom…
När energin och lusten återvänt styr du stegen mot din väntande cykel, den med dina egna initialer på. Den som ska ta dig till din egen villa, som ligger gömd bland träden, längs oändligt slingrande små vägar, det vill säga om du hittar tillbaka dit….