lördag 21 juni 2008

Jordiga gubbars tid

Röda, söta och för mig starkt förknippade med midsommarafton, och förmodligen en av de mer hälsobringande ingredienserna som du finner bland midsommarmaten.

2 dl jordgubbar ger hela dagsbehovet av C-vitamin och dessutom är gubbarna fyllda med kalcium, järn, zink, magnesium, mangan, koppar och B-vitaminer. Jordgubbarna har en bra antioxidanteffekt, och är en riktig multivitaminbooster för kroppen och huden.

Jordgubbar innehåller också rikligt av antocyaniner, en vanlig grupp färgämnen. Växter, frukter, bär eller grönsaker som är röda eller blå till färgen innehåller just det kraftfulla antioxidantämnet antocyanin.

Det finns studier som pekar på antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det kan också motverka att huden åldras i förtid. Antocyaniner verkar också antiinflammatoriskt och kan skydda nervsystem och kärl.
För att få i sig mycket av denhär kategorin antioxidanter ska man välja att äta mer bär med kraftiga färger. Hallon, blåbär, björnbär, tranbär, jordgubbar och hjortron är några exempel.
För att få i dig mer antocyanin kan du tänka på att: Äta rosa grapefrukt istället för vanlig eller välja romansallad istället för isbergssallad. Råris är bättre än vanligt vitt ris och blåa vindruvor är rikare på antioxidanter än gröna vindruvor.


Jag hoppas du är mitt uppe i en midsommarhelg fylld med ljusa nätter, ljuva drömmar, mycket kärlek och så jordgubbar så klart!

Källa: Nyfikenvital