lördag 29 mars 2008

Donna Karan goes Yoga

Modedesignern Donna Karan är en dedikerad yogi sedan 30 år tillbaka. Sedan hon sålt sitt imperium (såldes för 643 miljoner dollar, 2001) arbetar hon för att yoga och andra alternativa metoder så som akupunktur och meditation ska bli en del av den västerländska sjukvården. Karan har startat Urban Zen Initiative, ett yogaprojekt för i dagsläget två sjukhus på Manhattan, New York (bl a Beth Israel Medical Center). Yoga lärare tränas i att lära ut enkla andningstekniker och yogaövningar för långtidssjuka och sängliggande patienter, allt för att förbättra deras hälsa och välmående.
Karan har på nära håll sett hur yogan förbättrade livskvaliteten hos hennes cancersjuke man som kämpade i 7 år med sin sjukdom. Efter hans bortgång ville hon dela med sig av sin passion för yoga och förbättra livskvaliteten för fler patienter. Tack vare sitt initiativ till Urban Zen och sitt stora nätverk kan hon påverka sjukhus att beakta den holistiska sidan av läkandets process, och många sjukhus har redan lyssnat och idag pågår flera projekt med att integrera yoga för patienter*.

Jag blir varm i hjärtat av passionerade människor som tror på sin sak, vill och kan påverka och dessutom agerar! Men, det som värmer mest är de människor inom den västerländska vården som är öppna för alternativa behandlingar och lyssnar på personer som Karan.
Tyvärr upplever jag den västerländska vården som relativt ”stängd”, om det beror på läkarkåren eller politiker och beslutsfattare vill jag låta vara osagt, men jag tror allt bottnar i en rädsla för det som är okänt. Istället för att lyssna, ta in och utvärdera är det lättare att bara avfärda. Vi har så mycket att lära av varandra; öst och väst, bara vi vågar öppna våra hjärtan och säga; Ja, jag lyssnar…

* Källa: Yoga Journal Feb 2008