söndag 10 augusti 2008

Super food

“Let food be thy medicine
and thy medicine food”
Hippocrates


Något som du förmodligen äter dagligen, och förmodligen inte har en tanke på hur välgörande det är för din kropp, är tomater! Tomater är bra för både hjärta och kärl, och tros minska risken för viss typ av cancer. Tomater är rika på vitaminer och antioxidanter, dessutom innehåller de krom, som kan reglera blodsockernivåerna i kroppen.

Det ämne som gör tomat så intressant ur ett hälsobringande perspektiv är Lykopen.
Lykopen är tomatens färgpigment och det finns främst i skalet. För att kroppen ska uppta lykopen behövs fett, och ämnet frigörs lättare om det hettas upp. Med andra ord kan en kokt tomatsås ge högre halt av lykopen än färska tomater. När man väljer färska tomater är de med mörk färg bättre. Dessa har både bättre smak och innehåller mer lykopen.
Lykopen lagras inte i kroppen så man bör se till att inta det dagligen för att upprätthålla nivåerna i kroppen.

Tomat är också bra för huden eftersom den innehåller just lykopen, som är en kraftfull antioxidant.
Tack vare antioxidanterna kan du motverka att huden åldras i förtid och lykopen har även visat sig att ett visst skydd mot UV strålar, det fungerar ungefär som en inre solskyddsfaktor.


Hudvårdsmärket Kiehl's har också tagit fasta på denna ingrediens och har en fuktcreme för ansiktet som innehåller lykopen, utvunnet ur tomat. Cremen är dessutom förstärkt med betakarotene och E-vitamin Dessa antioxidanter arbetar ihop för att minska mängden fria radikaler som annars bildas i huden, då den utsätts för negativa påfrestningar (så som sol, rökning, stress, föroreningar osv).


En perfekt creme att börja med om man vill "skjuta upp" det synliga åldrandet i huden!