lördag 1 mars 2008

Mindful eating

Idag blir det ett längre inlägg, men jag hoppas du ger dig själv tid att läsa det. Jag tycker ämnet är viktigt och något som berör vår hälsa och vårt välbefinnande.

Mindful eating är inget nytt påfund, det har sitt ursprung från det österländska levnadssättet; att sträva efter att vara fullt medveten och fokuserad på det du gör, just här och nu. När det gäller Mindful eating äter du medvetet och du är uppmärksam på alla dimensioner av ätandet. Med hjälp av sinnet, tankarna, kroppen och känslorna har du fokus på att enbart äta. Det handlar inte om VAD du äter, utan snarare HUR och VARFÖR du äter? När du verkligen är i kontakt med ditt inre och vad som pågår i din kropp och sinne kan du också känna av exakt vad din kropp behöver, och när den är tillfredsställd och lagom mätt.

Vår västerländska livsstil, där simultankapacitet, snabbhet och effektivitet hyllas är det vanligt att vi inte tillåter oss själva att ”bara” äta. Vi läser tidningen, tittar på TV, matar barnen eller kollar mailen samtidigt som vi äter. Hur många av oss hoppar inte över lunchen och sitter istället och jobbar framför datorn samtidigt som man slänger i sig nåt i all hast? Faktum är att vuxna amerikanare ägnar 1 timme och 12 minuter om dagen till att äta, i jämförelse med 3 timmars tv-tittande. Studier visar också att barnen stressas, luncherna i skolan intas på 7-11 minuter!

När vi slänger i oss maten och samtidigt sysslar med annat försämras matsmältningsprocessen med upp till 40 %, vilket leder till att magen svullnar upp och blir gasig. Vi äter också mer än vad vi behöver när vi inte fokuserar på ätandet, vilket kan leda till övervikt. När vi inte fokuserar på en sak i taget blir vi stressade och känner oss splittrade. Detta innebär att om vi fortsätter äta i all hast så kan det påverka vår hälsa och vårt välbefinnande på ett negativt sätt.

Hur kan vi få in Mindful eating i vårt liv?
1. Var medveten om varje steg då du äter; tugga, smaka och svälj. Det blir nästan som meditation. Tankarna kan lätt vandra iväg, men då är det bara att återvända till ätandet. Lägg märke till smaken, konsistensen, doften och t.o.m ljudet av maten. Vi äter ofta mat som vi känner väl till och det går bara av farten. Vi stannar sällan upp och verkligen upplever maten om det inte är något helt nytt. Tänk dig första gången du smakade på t ex sushi, hur fokuserad och nyfiken du förmodligen var? Varför inte prova och ät med samma uppmärksamhet nästa gång du äter?

2. Lyssna på kroppen, den säger dig när du är mätt. Vet du skillnaden mellan när kroppen bara är sugen eller hungrig på riktigt? Känn efter och lär dig hur riktig hunger känns fysiskt i kroppen.

3. Lyssna på dina känslor och tankar. Stress kan få díg att sluka maten och då äter du mer än du behöver, och ofta det som kroppen inte behöver. Stanna upp och tänk efter vad kroppen egentligen behöver just nu? Ge dig inte heller dåligt samvete när du unnar dig godsaker eller något onyttigt då och då, njut av det. Om du istället är arg på dig själv för att du äter en pizza kan du lika gärna låta bli eftersom det ändå inte blir någon njutning om du äter med dåligt samvete.

4. Här kommer ytterligare några enkla knep i vardagen: Ät med vänsterhanden (om du är högerhänt) eller ät med pinnar. Lägg ner besticken på tallriken några gånger under måltiden. Tugga varje munsbit minst 20 gånger, det får dig verkligen att känna smaken och dessutom frigörs mycket saliv som förbättrar matsmältningen avsevärt. Fokusera på att bara äta- läs inte, se inte på TV. Låt måltiden ta tid. Ta tid nästa gång du äter och låt måltiden ta minst 20 minuter...Njut av varje måltid som om det vore en gourmetkock som stått i ditt kök!


Personligen jobbar jag med att få in en medvetenhet i min frukost, att verkligen känna vad den färskpressade apelsinjuicen smakar av eller hur underbart det är att äta dagsfärskt bröd…

“Everything we do today is a seed sown in the garden of our life”
Brahma Kumaris