tisdag 18 november 2008

Vilse i massagedjungeln? Del 1

Mörkret och kylan känns i både kropp och sinne, axlarna åker upp under öronen, musklerna spänns och kroppen gör allt för att stänga ute kylan. Tröttheten kommer smygande och den råa, kalla novemberluften tränger in i både märg och ben.
Kroppen skriker desperat efter sol, värme och kanske en sovmorgon…
Det finns en lösning, som är så enkel att den nästan glöms bort. Den ger värme, frigör endorfiner (kroppens eget lyckohormon) och mjukar upp spända, ömmande muskler; Massage. Det allra enklaste sättet att ge sig själv lite må bra medicin till kroppen.

Spamenyerna erbjuder otaliga massagevarianter och alla låter ju bra, hur ska man välja?

Ta nu fram kalendern, prioritera och boka in egen må bra tid! Följande lista guidar dig bland de bästa och populäraste spamassagebehandlingarna.

Svensk massage/sportmassage/klassisk massage
En av de populäraste och mest klassiska massagevarianterna. Utvecklades redan på 1700 talet av Per Henrik Ling, sjukgymnast. En djupgående oljemassage som alltid utförs i riktning mot hjärtat. Frigör muskelspänningar och stimulerar blodcirkulationen.
Sportmassage har än mer fokus på att lösa upp muskelknutor.
För dig som:
- har spänning och värk i axlar och nacke
- tränar mycket
- gillar kraftigare massage

Aromamassage
Lugnande helkroppsmassage som påverkar både kroppen och sinnet. Eteriska oljor som doftar ljuvligt används vid massagen. Dessa oljor som utvinns ur växtriket är småmolekylära, aktiva oljor som har en förmåga att penetrera i huden och upptas av blod och lymfsystemet, och kan därmed påverka kroppen. Även doftsinnet påverkas under en aromamassage, välj t ex lavendelolja om du söker en lugnande och avslappnande effekt. Specialutbildade aromaterapeuter blandar ofta egna kompositioner för att skapa just de effekter som du har behov av.
För dig som:
- gillar att det doftar under behandlingen
- som vill ha en lugn och avslappnande massage

Shiatsu
Denhär japanska massagen utförs utan olja. Med hjälp av lätta tryck, strykningar och beröring stimulerar massören energiflödet i kroppen. Behandligen är en blandning av akupressur och västerländsk massage. Trots dess mjuka och lätta touch kan den upplevas som kraftfull. För dig som:
- föredrar massage med kläderna på
- vill ha en mycket mjuk och lätt behandling
- för dig som är trött och orkeslös

Mitt bästa massagetips är att inte välja en för kort behandling, personligen tycker jag 50 min är minimum för att komma ner i varv och få den effekt man vill åt.

Massageguiden fortsätter i nästa inlägg med fokus på mer exotiska varianter som kan passa riktigt bra i vintermörkret.
Bild: The Spa, Tylösand. Ett av Sveriges snyggaste span.