torsdag 11 december 2008

Några ord med en blivande spaterapeut

Idag kan man välja många olika utbildningsvägar för att få möjlighet att jobba på ett spa. Jag har pratat med Josefin Rooth som går den 2-åriga Svenska Hälso- och turismutbildningen, en KY-utbildning på 85 högskolepoäng. Under två år utbildas man till massör via Axelsons* och till spaterapeut via Kerstin Florian. Dessutom utbildas man till styrketräningsinstruktör via Safe**. Utöver detta studeras hotell & guidning, hälsa & turism. Utbildningen ger en bred kompetens och valmöjligheterna är många efter avslutade studier.

Varför valde du en yrkesbana inom spa?
J: - Jag tyckte och tycker att det är väldigt spännande och givande att jobba med hälsa. Som spaterapeut och massör jobbar man verkligen med hela människan. Man lär sig även att ta hand om sig själv!

Vilka är dina framtidsplaner?
J: - Det är svårt att säga, men jag vill samla på mig mer erfarenhet som terapeut, gärna utomlands. Sedan skulle jag vilja jobba som spakonsult, rådgivare eller ansvarig på en anläggning.

Vilken är din favoritspabehandling?
J: - Favoritbehandling att få är alginpackning, gärna med massage och bad. Alger har en härligt utrensande effekt på kroppen och får en trött och sliten kropp att bli som ny.
Favoritbehandling att ge är en aromainpackning med massage. Denna behandling får gästen att verkligen slappna av och drömma sig bort. Gästen får själv välja olja utifrån vad man vill uppnå för resultat och effekt och dessutom masseras ansikte och nacke under inpackningen.

Har du något favorit spa som du besökt?
J: - Detta är en mycket svår fråga eftersom det finns så många underbara ställen. Men jag får nog säga det där jag befinner mig och jobbar på just nu; Solstrand Hotel & Bad utanför Bergen i Norge. De har en enorm relax-avdelning med
bastutorg, varma pooler både inne och ute. Upplevelsen med behandling och relax här är fantastisk!

Kan du delge oss ditt bästa tips för ett lyckat spa besök?

J: -Avsätt hela dagen för att bara rå om dig själv. Utnyttja relax-avdelningen (om den finns)
innan behandlingen. Njut av att bara sitta i din morgonrock några minuter innan behandlingen, kanske med lite te och frukt.
Unna dig den behandling du verkligen vill ha, det är ju inte varje dag du unnar dig lyxen att ta hand om din kropp och själ. Välj inte en för kort behandling, det värt de extra pengarna för en lägre behandling! Ta det lugnt efter behandlingen, sitt gärna kvar i spat och nut av atmosfären. Har man bokat hotellrum i anslutning till besöket är det ju helt underbart att bara traska upp till rummet i morgonrock och tofflor!

Tack Josefine och lycka till!


* Axelsons Gymnastiska Institut, Nordens största skola inom kroppsterapier
** S.A.F.E. är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag inom träning och friskvård