tisdag 30 september 2008

Pampigt parfympalats a la apotek

Återigen har jag svettigt jagat fram på en av Florens gator, där ”husnumreringslogiken” förblir för mig en obesvarad gåta, men slutligen hittade jag den oväntat diskreta ingången till det jag letade efter.

Bakom den diskreta porten känns det som man kliver in i ett dolt palats, rum efter rum, eller snarare guldbeströdda salar med kristallkronor uppenbarar sig. Personalen smyger omkring, svartklädda och leende, besökarna är tystlåtna och viskar nästan.
Jag har hamnat på ett av Florens äldsta apotek, tillika ett av världens äldsta och än idag verksamma apotek!

Butiken som heter Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella är från 1612. Långt innan det här blev en butik tillverkade munkarna, som tillhörde Santa Maria Novella klosteret, tinkturer och preparat av de örter som odlades i klosterträdgården. Dessa tillverkades för eget bruk men så småningom började även munkarna förse övriga Florentinare med sina preparat och ett av Florens äldsta och än idag existerande apotek föddes.

Idag säljs ca 200 preparat här, alltifrån salvor, cremer, eteriska oljor, parfymer och örter, allt tillverkat enligt ursprungliga recept. ´

Visst kanske det idag är en aning ”turistigt”, men ett mer väldoftande museum får man leta efter. Är man dessutom en cremejunkie som jag är, ska man absolut ta sig en titt i detta, nästan sakrala parfymeri/apotek!

Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria novella
Via della Scala 16

onsdag 24 september 2008

GROM

Italien är känt för sin makalöst goda glass och i varje kvarter finns en gelateria. Visst är glassen god hos de flesta, men det finns ställen som verkligen skiljer ur, och som du inte får missa om du besöker Florens.

Har du nånsin tänkt på vad glass egentligen består av? Har du tagit dig tid att tolka innehållsförteckningen på glassförpackningen? Kanske har du, som jag febrilt letat efter bas ingredienserna; grädde, ägg och socker, men knappt hittat dem bland alla E-beteckningar, färgämnen, konsistens- och konserveringsmedel. Efter att själv ha studerat innehållsförteckningen på en av våra vanligaste glassar insåg jag att glassreceptet inte riktigt är som förr, inte smaken heller…

Men, på GROM, i Florens är glassen precis som den en gång i tiden var. Gjord på 100 % naturliga ingredienser, inga färgämnen och inga konserveringsmedel, äggen är ekologiska. Enbart säsongens färska frukter används, därför ändrar GROMs glassmeny varje månad.
Och vilken skillnad det blir, det är riktiga hallon i sorbeten och gräddglassen smakar verkligen grädde. Och man mår som en prinsessa då man mumsar i sig smaker som Caramella al sale eller Cassata Siciliana.
Jag vet inte om det är tur (eller otur) för mig, att GROM ligger precis på min promenadväg från skolan.
GROM finner du på Via del Campanile mitt i stan.
Om du inte har vägarna förbi Florens så finns GROM även i Paris och New York. Se www.grom.it för adresser och mer info.
En annan glassfavorit är Gelateria Medici, på Via Della Statuto, en bit utanför stadskärnan, men väl värt omvägen. Trottoaren utanför glassbaren är varje kväll sprängfylld med glassätande italienare (och familjen Nystedt…)




söndag 21 september 2008

Ny spatidning lanseras


Badrummet har fått en allt större roll i vår vardag - både då det gäller storleken på själva rummet och den tid vi gärna spenderar här. Den snabba morgonduschen har fått konkurrens av långa sköna spakurer, inspirerade av spabesök runt om i världen. Badrummet har blivit vår nya oas.

Vårt Nya Bad & Spa är tidningen som kombinerar badrumsdesign med avslappnande bad, energigivande duschar och spabesök. Tidningen är fullspäckad med fantastiska badrum från budget till lyx, hemma-hosreportage, praktiska produktguider för dig som planerar att bygga nytt eller bygga om samt shoppingtips med allt från den läckraste blandaren och den snyggaste utomhuspoolen till den hetaste bastun. Dessutom tips om spaanläggningar både i Sverige och runt om i världen som erbjuder de bästa spabehandlingarna.
Utkommer med 4 nummer per år.
Källa: Tidningsbutiken.se

fredag 19 september 2008

Enjoy Emirates Spa

Spaupplevelser på hög höjd har nu lanserats!
Som resenär på Emirates flighter mellan New York och Dubai, har du tillgång till spafaciliteter ombord. På Emirates Airbus A380-800 super jumbo finns ett sk Shower spa room för första klass passagerare. Passagerarna har där tillgång till Emirates signature Timeless spaprodukter. I ett separat spautrymme ombord erbjuds diverse skönhets- och spabehandlingar.

På väg upp till första klass-avdelningen möts man av ett porlande vattenfall, och ljussättning som ska påminna om gryning och skymning, ackompanjerat med fågelsång. Onekligen kommer detta att förgylla många resenärers långflygningar. Nu återstår bara att ta reda på om man, från ekonomiklass kan obemärkt smita upp på andra våningen och låtsas som att man hör hemma där…

Bild: www.emirates.com

tisdag 16 september 2008

Apoteksatmosfär och glimtar från Florens

På något sätt har min nyfikenhet och annars så starka dragningskraft till spa, hälsa och skönhetsvärlden hamnat lite i skuggan av allt annat i Italien.
Maten, språket och människorna syns och hörs mer. Alla byggnader, all fantastisk arkitektur, ja hela stadens vibrerande energi gör att allt annat bleknar.
Varje dag på kullerstensgatorna ser jag något nytt som får mig att häpna, jag finner en ny gränd, en ny pastarätt, en ny ost eller något så enkelt som en ny busslinje…det är dagliga aha-upplevelser. Att vara ”ny” är charmigt, utmanande och spännande, men samtidigt mycket frustrerande.
Jag förstår inte bussystemet, förstår inte husnumreringen och gatsystemet, jag jagar upp och ner på samma gatstump, letandes efter nr 9 där en yogaskola ska finnas. Hur kan man inte hitta nr 9, men däremot nr 10, 11, 12 och alla andra siffror? Precis när jag är på väg att ge upp fastnar min blick på en liten anspråkslös skylt på en innergård(!);Yoga Florence…det är inte bara en hägring. Snabba kliv uppför trappan och in i en enkel lokal med en helt annan sorts värme en utanför dörren…Äntligen!

Något som fäster min uppmärksamhet mer eller mindre dagligen är apoteken här i Florens. Jag älskar att gå in i apotek utomlands och framförallt i Italien. Apoteken här är som godisbutiker; Hyllorna är välfyllda med alltmöjligt, allt från hygienartiklar, örtpreparat, naturkosmetik, barnmat till handgjorda tvålar. Främst dras jag till hyllorna med hudvård. Märken som marknadsförs som lyxmärken på hemmaplan har här en anspråkslös plats på apotekshyllan.

Men, jag spenderar inte tid i vilket apotek som helst, de ska vara anrikt och gammalt, väggarna ska andas histora och många generationer. Glasskåp från en annan tidsera och personal i vita rockar. Gärna ska apotekaren själv stå bakom disken eller helst gömma sig där bakom för att blanda sina egna cremer och tvålar. Tro mig, man kan finna såna pärlor här…
Jag döper detta fenomen till apoteksatmosfär, något som är raka motsatsen till apoteksvärlden på hemmaplan.

lördag 6 september 2008

torsdag 4 september 2008

Nystedt News online

Luften nästan dallrar inne i det lilla rummet högst uppe i den annars så svala stenbyggnaden, mitt i Florens. Utanför myllrar det av människor; uppklädda och välklädda italienare på väg till sitt arbete och "bakåtböjda" turister som beundrar byggnader och monument.

Själv har jag precis orienterat mig fram på de kullerstensbeklädda gatorna, fram till Via de Pandolfini där språkskolan befinner sig. I klassrummet är det varmt, och ännu varmare blir det då jag inser att nivån jag hamnat på är kanske snäppet högre än jag tänkt mig.

Men nu sitter jag här, lyssnar på varenda stavelse som läraren Cosetta andas. Lägger ihop ljud, stavelser och ord, men framförallt kroppsspråk, allt för att förstå. Tills jag inser att det inte handlar bara om att förstå, jag förväntas också bidra själv – nu på en gång! Prata, diskutera, bygga meningar…vad har jag gett mig inpå? Känslan är ungefär densamma som när jag stod på startlinjen vid Stockholm Marathon för några år sedan.

Den tillfälliga tystnaden på bloggen beror alltså inte bara på uppkopplingsbrister i Florens Hills utan också på att jag suttit försjunken i tegelstenstunga lexikon och böcker.

Bland olivlundar så vackra att det tåras i ögonen och mat som smakar sol, kärlek och värme lever jag min dröm just nu...


Önskar Dig en fin helg!