torsdag 27 november 2008

Glädje i decembermörkret

Du som befinner dig i Stockholm den 2 december har möjlighet att träffa Kay Pollak på bokhandeln Vattumannen. Filmregissören till bl a ”Så som i himmelen”, men även författaren av böckerna "Att välja glädje" och "Att växa genom möten".
Nu finns "Att välja glädje" även som film. Kay Pollaks film (föreläsning) är full av humor och insikter och du lär dig att uppnå större harmoni och i förlängningen få ett bättre liv! Tre timmars fängslande underhållning att bli lycklig av och förändras genom.

Den 2 december får du alltså träffa Kay och höra honom berätta om filmen.
kl 17.00-19.00 Plats: Vattumannen, Drottninggatan, Stockholm
Källa: www.vattumannen.se

Behöver du inspiration och motivation tror jag denhär kvällen är något att prioritera. Kanske en signerad bok blir den perfekta julklappen?

torsdag 20 november 2008

Vilse i massagedjungeln? Del 2


Lomi Lomi
Lomi Lomi betyder ”den kärleksfulla beröringen mellan hjärta, hand och själ”. En rytmisk, nästan vågliknande massage med eteriska oljor, ursprungligen från Hawaii. Terapeuten masserar med dansliknande och rytmiska rörelser och använder ofta hela underarmarna istället för händerna. Behandlingen accompanjeras ibland av hawaiiansk musik. Massagen är både energigivande och revitaliserande både på kroppen och sinnet. Det är en mjuk och intensiv helkroppsmassage som går på djupet i muskulaturen.
För dig som:
- känner dig trött och energilös
- ofta är frusen
- gillar oljemassage

Ayurvedisk massage
Ayurveda är en välkänd indisk helhetslära för hälsa och välmående, med en mångtusenårig tradition om att ge om balans i livet. Först analyseras din kroppstyp genom att terapeuten ställer frågor och gör en eventuell pulsdiagnostik. Därefter anpassas massagen och även massageoljan efter ditt behov. Den vanligaste ayurvediska massagen heter abyangah, vilket är en hel kroppsmassage med varm olja, som är mycket lugnande.
För dig som:
- inte är rädd för mycket olja
- inte är rädd för olja i hår och hårbotten
- behöver stressa av och få djupavslappning

Hot Stone Massage
Underbar massage där terapeuten använder både sina händer och basalt eller lavastenar som är uppvärmda. Kroppen masseras med stenarna eller så placeras de varma stenarna på specifika punkter på kroppen. Stenarna håller värme mycket bra. Ibland används även småstenar för ansiktet. Den har en lugnande och stressreducerande effekt samtidigt som den ger ny kraft och energi. Massagetekniken är inspirerad av traditionell kinesisk medicin och man arbetar med kroppens energibanor för att lösa upp blockeringar och skapa balans.För dig som:
- är frusen och vill få igång blodcirkulationen i kroppen
- är trött i musklerna
- vill varva ner och återhämta sig både fysiskt och psykiskt

Thaimassage
Thaimassage kan beskrivas som en blandning mellan akupressur, shiatsu och yoga, där terapeuten trycker och stretchar kroppen, genom att använda sina händer, men även underarmar och fötter. En massage som effektivt stimulerar energiflödet och blodcirkulationen. Kroppen blir ordentligt genomarbetad och stretchad.
För dig som:
- som behöver en energikick
- vill få musklerna ordentligt stretchade
- inte är rädd för kraftfullare massage, tryck och press
- vill behålla kläderna på under behandlingen (ingen olja används)

Champissage/Indisk huvudmassage
Massagetekniken härsatmmar från Ayurveda. Den utförs oftast sittande, men kan även avslutas med att du ligger ner. Massören behandlar huvud, axlar, nacke, armar och hals. Hår och hårbotten behandlas med eterisk olja för att tillföra näring. Massagen frigör stress och spänningar och är väldigt njutningsfull.
För dig som:
- sitter mycket framför datorn
- har spänningshuvudvärk
- har torr hårbotten
- har spänningar i axlar och nacke

Lymfdränage
En mjuk och lätt massage som stimulerar lymfcirkulationen i kroppen och har en renande och utrensande effekt. Massagen utföres med mjuka, pumpliknande rörelser för att stimulera vävnaden och därmed reducera vätska i kroppen.
För dig som:
- behöver en lugnande och mjuk behandling
- lätt samlar på dig överskottsvätska i kroppen

Har du plockat fram kalendern och bokat in din egen må bra tid? Om inte, gör det nu...
Bild: Grand Hyatt, Hong Kong

tisdag 18 november 2008

Vilse i massagedjungeln? Del 1

Mörkret och kylan känns i både kropp och sinne, axlarna åker upp under öronen, musklerna spänns och kroppen gör allt för att stänga ute kylan. Tröttheten kommer smygande och den råa, kalla novemberluften tränger in i både märg och ben.
Kroppen skriker desperat efter sol, värme och kanske en sovmorgon…
Det finns en lösning, som är så enkel att den nästan glöms bort. Den ger värme, frigör endorfiner (kroppens eget lyckohormon) och mjukar upp spända, ömmande muskler; Massage. Det allra enklaste sättet att ge sig själv lite må bra medicin till kroppen.

Spamenyerna erbjuder otaliga massagevarianter och alla låter ju bra, hur ska man välja?

Ta nu fram kalendern, prioritera och boka in egen må bra tid! Följande lista guidar dig bland de bästa och populäraste spamassagebehandlingarna.

Svensk massage/sportmassage/klassisk massage
En av de populäraste och mest klassiska massagevarianterna. Utvecklades redan på 1700 talet av Per Henrik Ling, sjukgymnast. En djupgående oljemassage som alltid utförs i riktning mot hjärtat. Frigör muskelspänningar och stimulerar blodcirkulationen.
Sportmassage har än mer fokus på att lösa upp muskelknutor.
För dig som:
- har spänning och värk i axlar och nacke
- tränar mycket
- gillar kraftigare massage

Aromamassage
Lugnande helkroppsmassage som påverkar både kroppen och sinnet. Eteriska oljor som doftar ljuvligt används vid massagen. Dessa oljor som utvinns ur växtriket är småmolekylära, aktiva oljor som har en förmåga att penetrera i huden och upptas av blod och lymfsystemet, och kan därmed påverka kroppen. Även doftsinnet påverkas under en aromamassage, välj t ex lavendelolja om du söker en lugnande och avslappnande effekt. Specialutbildade aromaterapeuter blandar ofta egna kompositioner för att skapa just de effekter som du har behov av.
För dig som:
- gillar att det doftar under behandlingen
- som vill ha en lugn och avslappnande massage

Shiatsu
Denhär japanska massagen utförs utan olja. Med hjälp av lätta tryck, strykningar och beröring stimulerar massören energiflödet i kroppen. Behandligen är en blandning av akupressur och västerländsk massage. Trots dess mjuka och lätta touch kan den upplevas som kraftfull. För dig som:
- föredrar massage med kläderna på
- vill ha en mycket mjuk och lätt behandling
- för dig som är trött och orkeslös

Mitt bästa massagetips är att inte välja en för kort behandling, personligen tycker jag 50 min är minimum för att komma ner i varv och få den effekt man vill åt.

Massageguiden fortsätter i nästa inlägg med fokus på mer exotiska varianter som kan passa riktigt bra i vintermörkret.
Bild: The Spa, Tylösand. Ett av Sveriges snyggaste span.

söndag 16 november 2008

"When the senses are stilled,
the mind is at rest,
and the intellect waiver not-
then, say the wise, is reached
the highest stage.
This steady control of senses and
the mind has been defined as Yoga.
He who attains it is free from delusion."
Kathopanishad


My senses were also stilled by watching the blue sky through the roof of Pantheon in Rome...

Maria

torsdag 13 november 2008


Home sweet home…tillbaka på hemmaplan. Trots att jag bara varit borta i några månader har det hänt saker i hemmakvarteret, en ny butik här, en ny restaurang där…och glädjande nog än mer ekologiska varianter i matbutiken än innan jag åkte.

I en av mina favorit delikatessaffärer; Vasastans Ost på St Eriksgatan hittade jag idag en perfekt guide för dig som vill upptäcka Stockholms fantastiska utbud av butiker, cafeer och restauranger som satsar på ekologiskt.
Guiden är en liten minipocket med fantastiskt fina, inspirerande bilder och bra information och adresser/vägbeskrivningar. Om guiden vore tryckt i storformat skulle den platsa som en ”coffe table book”.
Den ges ut av Ekologiska Lantbrukarna som är en intresseorganisation för Sveriges ekologiska lantbrukare. Du kan plocka upp guiden (gratis) på t ex:
- Naturskyddsföreningen, Åsögatan 115, 2 tr
- Stockholms Stadsmission Second hand, Hantverkargatan 78, Hagagatan 3, Stortorget 5, Hornsgatan 58, Skånegatan 75
- Stockholm Tourist Centre, Sverigehuset, Hamngatan 27
Eller ladda ner den på
www.ekolantbruk.se

tisdag 4 november 2008

Enjoy!






Glimtar från yogalivet på Santa Maria del Sole!

lördag 1 november 2008

Thank you Santa Maria del Sole


Ett certifikat i handen, en början på något nytt (?), nya vänskapsband och en del tårar och många blåmärken har avslutat en intensiv månad på Santa Maria del Sole. Blåmärken kom från avancerade yoga asanas och tårarna från att skiljas från likasinnade, nyfunna vänner. Certifikatet är bara ett papper. Det som består och som jag tar med mig är vänskapsband, omtanke, kärlek, generositet och hjälpsamhet, allt samlat på en av de vackraste platser jag besökt.

Tidiga morgnar när dimman ännu inte lättat har jag trott mig vakna till en "Sagan om ringen värld", där godheten segrat över det onda. Jag har levt i min isolerade bubbla, skyddat mig från omvärlden, som raggsockarna skyddat mina tår i den fuktiga och morgonkyliga yogasalen. Kommande amerikanskt presidentval och börskrascher, ja det mesta har obemärkt passerat, och vad gott det kan vara, att stänga ute omvärlden ett tag och få blicka inåt.

Thank you dearest Santa Maria del Sole team, thank you Salvatore, Giulia, Antonella, PJ, Illaria & Daniella. Thank you dear Jacqueline for sharing your knowledge with all of us. And thank you dear Sadie, for being the “Swedish sister” I never had.
Och tack M, utan dig hade jag inte kunnat genomföra dessa veckor…

Namaste.