tisdag 26 augusti 2008

Nedräkning

Mellan kartonger, väskor, klädhögar, leksaker, necessärer och böcker sitter jag och funderar hur jag ska lösa allt som ska ordnas innan lördagmorgon, då det är avfärd till Italien.
På måndagmorgon sitter jag på skolbänken i Florens och ska då rabbla mina första, trevande glosor på italienska. Jag lovar uppdatera bloggen med vad Florens har att erbjuda i form av hälsa, spa, skönhet, träning och yoga och min stora passion; MAT så klart.
Senare under hösten bär det av till sydligare breddgrader, till Apulien, men mer om detta senare.

Nu väntar kläd- och väskhögarna på sortering...hur begränsar man sig då man ska vara borta en hel höst? (Svar; Man tänjer på gränserna och skaffar en takbox till bilen! ;)







lördag 23 augusti 2008

Tankeverksamhet

Ett gammalt indiskt ordspråk säger

”Om du vill se hur dina tankar var igår,
se på din kropp idag.
Om du vill se hur din kropp kommer att vara imorgon
se på dina tankar idag.”

För många år sedan reflekterade jag aldrig över varför jag mådde som jag gjorde, trodde mer att det var en slump. Att slumpen, eller kanske oturen avgjorde att just jag drabbades av regelbunden migrän. Jag funderade aldrig över varför jag fick migränanfallen utan accepterade det mest.

När en läkare föreslog att jag skulle börja äta blodtryckssänkande medicin regelbundet för att förhindra anfallen reagerade jag. Ska en, för övrigt frisk 19-åring, utan blodtrycksproblem äta medicin för resten av livet, utan att egentligen veta var felet sitter? Istället började jag analysera min situation, se mönster i hur jag mådde, lät träning ta större plats i livet och jag började även med yoga för första gången.
Idag, mer än 10 år senare får jag högst ett anfall vart annat år, ofta i samband med att jag slappnar av efter en riktigt tuff period.

Idag ser jag att det inte är en slump att jag mår som jag mår. Jag kan känna direkta paralleller då jag ätit mat som inte passar min kroppstyp. Det kan handla om små nyanser, en molande känsla i magen eller t o m i lederna. Det handlar inte bara om hur jag äter, är jag orolig, stressad eller irriterad; Ja, det är som ett brev på posten, det sätter sig fysiskt i kroppen.

Ju mer jag yogar desto tydligare känner jag nyanserna i kroppen. I sommar har jag tränat yoga innan frukost, när kroppen är som stelast och mest trött. Aldrig tidigare har jag upptäckt så tydligt vad kroppen talar om för mig. Sömnbrist, dålig mat, sena kvällar har direkt satt käppar i hjulet. Morgonträningen har fått mig att bli ödmjukare för yogan och min kropp. Att yoga på morgonen har fått mig att inse att det inte handlar om prestation utan om att backa tillbaka och känna efter vad behöver min kropp idag och hur mår jag just nu.

Den bästa kompassen under yoga träningen är andningen, den talar precis om vad du kan göra här och nu, den talar också om vad du gjorde igår på det mentala planet…

Yoga är ett fantastiskt verktyg till att lära känna din egen kropp och själ och bli ödmjuk inför dig själv. Framförallt är den ett verktyg som hjälper dig att leva här och nu och inse att du, just nu, påverkar din morgondag.

Ingen annan kan påverka dina egna tankar så kraftfullt som du själv…

Önskar Dig bra tankar idag och därmed en fin morgondag.

/Maria


"They smile under their great flat noses, and half close their eyelids, with an indescribable air of senile feminity, looking like aged, discreetly cinning ladies." Pierre Loti (A pilgrimage to Angkor,1912)

Foto: Maria Nystedt, Bayon, Angkor Wat, Kambodja, Januari 2007

onsdag 20 augusti 2008

Namnunderskrift för valmöjlighet

Rädda alternativa mediciner & jordbruk i EU

I januari lägger EU fram ett förslag som kommer att sätta stopp för att sälja och köpa alternativa tillskott och mediciner. Alla vitaminer och mineraler får t ex bara innehålla en liten verkningslös mängd för att få säljas fritt. När preparaten har en verkan ska de klassas som läkemedel och får bara säljas på apotek. Då måste de ha genomgått en vetenskaplig test för läkemedel, vilket bara de multinationella företagen har råd med. Slutkontentan är att de stora läkemedelsföretagen får kontrollen överallt som säljs och tjänar ännu mer pengar på vår ohälsa och våra valmöjligheter till att söka efter alternativ läkevård kommer att strypas.

Gå därför in på
www.eliant.eu och skriv under.Om de får ihop 1 miljon namn underskrifter så är EU tvingade att ta uppförslaget till prövning en gång till. Det är uppe i ca. 445 000 nu.

Eliant är den antroposofiska rörelsens upprop mot detta förslag. Skriv under för att vi ska få behålla vår frihet att bestämma över vår egen hälsa!

OBS! Tänk på att bekräfta din signatur i det mail som skickas till dig.
http://www.eliant.eu/new/lang/en/

Källa: Aromacreative

måndag 18 augusti 2008

En må bra stol


Tänk att få fylla "Bibliochaise" med alla mina må bra- och hälsoböcker, välja ut bara de allra bästa böckerna och fylla dessa fem hyllmeter som stolen rymmer. Tänk att sjunka ner bland all visdom och bara inspireras...

En italiensk dröm, formgiven av Giovanni Gennari.

söndag 17 augusti 2008

The organic pharmacy


En liten skattkammare det är vad Sundloef på Linnegatan är. En butik där känsla, passion och engagemang sitter i väggarna. Den lilla lokalen är fylld med enbart ekologisk och naturlig hud- och kroppsvård* och är som himmelriket för mig, jag vill ha ALLT!
Mitt besök där i fredags var både svettigt och rörigt, men avslutades med att jag ändå gick ut med ett stort leende på läpparna och en tung påse fylld med produkter från The Organic Pharmacy.

Att besöket var svettigt och rörigt berodde på att 1 årige M var med. M bestämde sig för att vagnen är mycket tråkig att sitta i. Det är mycket bättre att sopa golvet med nytvättad tröja, klappa golvfläkten, tugga på kartonger eller varför inte krypa in bakom disken till personalrummet, vem vet där kanske kan finnas några god elsladdar att tugga på?

Så fredagens insikt blev kort och gott: Shoppa enbart med en sovande M, eller ännu bättre ...Ensam!

Hur som helst så inhandlade jag engelska The Organic Pharmacy, som är ett välkänt varumärke utomlands. Det är en komplett produktserie med ekologiska ansikts- och kroppsprodukter, som alla är handgjorda i små kvantiteter, allt för att upprätthålla hög kvalitet. Så just nu bekantar jag mig med en ny creme, nytt serum och ett nytt sätt att tänka kring användning av dessa och hittills känns det riktigt bra.

Är du nyfiken på ekologisk hudvård så besök Sundloef på Linnegatan 19 i Stockholm. Har du inte möjlighet att besöka denhär pärlan så kika in i deras webshop. www.sundloef.com

*För att betraktas som en naturlig hudvårdsprodukt måste produkten uppfylla följande kriterier i Sverige:
- Innehålla förnyelsebara råvaror, dvs råvaror som kan komposteras och återanvändas utan att störa det naturliga kretsloppet.
- Förpackas i miljövänliga förpackningar
- Inte testas på djur
- Endast innehålla vegetabiliska oljor
- Utöver detta stryker man följande ämnen:- syntetiska parfymämnen, färgämnen och tillsättningsämnen- Sk parabener (metyl-, propyl-, butyl- och etylparaben) som är syntetiska konserveringsmedel. Dessa har visats vara hormonstörande.

För ekologisk hudvård gäller samtliga ovanstående kriterier, med tillägget att råvarorna måste vara ekologiskt odlade. I ekologisk odling används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
Soil Association är ett av världens strängaste miljömärkningsorgan för hygienvaror. 70 % av den färdiga varan måste innehålla ekologiskt certifierade råvaror samtidigt som kraven på att följa deras "fri-från"-lista måste uppfyllas. Endast produkter med minst 95 % kontrollerat ekologiskt innehåll får bära deras märkning "organic".(The Organic Pharmacy är certifierade av Soil Association).
Källa: Sundloef

tisdag 12 augusti 2008

Salamba sirasana

En utmaning som jag kämpar med just nu är att åter våga, åter hitta musklerna, låsen, balansen och tilliten till att kroppen klarar det…
Åter våga sträcka upp…åter vända upp och ner på kroppen och ta del av fördelarna med att stå på huvudet...

Jag har alltid haft en viss rädsla i maggropen när jag gjort denna pose, aldrig riktigt vågat släppa taget fullt ut, så just nu är utmaningen mer på det mentala planet. Våga igonorera rädslan, våga sträcka upp och våga VINNA, bara över mig själv...

Bild: Yogajournal.com

söndag 10 augusti 2008

Super food

“Let food be thy medicine
and thy medicine food”
Hippocrates


Något som du förmodligen äter dagligen, och förmodligen inte har en tanke på hur välgörande det är för din kropp, är tomater! Tomater är bra för både hjärta och kärl, och tros minska risken för viss typ av cancer. Tomater är rika på vitaminer och antioxidanter, dessutom innehåller de krom, som kan reglera blodsockernivåerna i kroppen.

Det ämne som gör tomat så intressant ur ett hälsobringande perspektiv är Lykopen.
Lykopen är tomatens färgpigment och det finns främst i skalet. För att kroppen ska uppta lykopen behövs fett, och ämnet frigörs lättare om det hettas upp. Med andra ord kan en kokt tomatsås ge högre halt av lykopen än färska tomater. När man väljer färska tomater är de med mörk färg bättre. Dessa har både bättre smak och innehåller mer lykopen.
Lykopen lagras inte i kroppen så man bör se till att inta det dagligen för att upprätthålla nivåerna i kroppen.

Tomat är också bra för huden eftersom den innehåller just lykopen, som är en kraftfull antioxidant.
Tack vare antioxidanterna kan du motverka att huden åldras i förtid och lykopen har även visat sig att ett visst skydd mot UV strålar, det fungerar ungefär som en inre solskyddsfaktor.


Hudvårdsmärket Kiehl's har också tagit fasta på denna ingrediens och har en fuktcreme för ansiktet som innehåller lykopen, utvunnet ur tomat. Cremen är dessutom förstärkt med betakarotene och E-vitamin Dessa antioxidanter arbetar ihop för att minska mängden fria radikaler som annars bildas i huden, då den utsätts för negativa påfrestningar (så som sol, rökning, stress, föroreningar osv).


En perfekt creme att börja med om man vill "skjuta upp" det synliga åldrandet i huden!

fredag 8 augusti 2008

Movement

"Flowing water never stagnates.
The hinges of an active door never rust.
This is due to movement.
The same principle applies to essence and energy.
If the body does not move, qi does not flow and energy stagnates".
spring and autumn annals

Vad gör Du för att må bra idag och se till att energin flödar i Din kropp?

Sardinien

måndag 4 augusti 2008

Drömdestination


Ett av världens främsta spaföretag; Six Senses har i sommar öppnat ett nytt spakoncept; Destination spa.

Six Senses första Destination spa ligger på Naka island, strax utanför Phuket i Thailand. På Naka island finns enbart lugna, stillsamma stränder och som öns enda resort finns nu det nyöppnade Destination spat.

En vistelse på ett destination spa handlar om att skapa bestående livstilsförändringar och förbättringar. Som gäst stannar du minst tre dagar, men vistelser på 2-3 veckor är inte ovanliga. Det som utmärker en vistelse på ett destination spa är att du tar del av ett komplett, skräddarsytt koncept.

Vid ”incheckning” träffar du wellnesscoacher, näringsterapeuter, naturmedicinläkare eller andra terapeuter som inleder din vistelse med konsultationer och tester. Utifrån dessa analyser skapas ”personliga resor” med ett personligt kost-, tränings- och behandlingsupplägg, alltför att du ska uppnå dina egna wellnessmål. Vistelsen är tillför att förebygga sjukdomar, skapa förutsättningar för att kraftfullt förbättra livsstilen och ta ansvar för sitt eget välmåene.

Det 3000 kvadratmeter stora spat är uppbyggt med inspiration av kinesisk-, indisk-, indonesisk- och thaiinspirerad arkitektur. Spabehandlingskonceptet är också uppbyggt enligt dessa hörnstenar. Behandlingar som erbjuds är bla Chi Nei Tsang, colonterapi, Ayurveda, vattenterapier och en egen thaimassage skola*.

Som alltid är maten gudomlig på Six Senses och på destination spa serveras enbart ”Fishterian cuisine", och vill du njuta, så ska du självklart njuta…kvällstid serveras ekologiskt vin och champagne om så önskas.

Ja, det är sannolikt en dröm destination, Six Senses har än en gång skapat något unikt där ord inte räcker till. Bilderna får tala för sig själva.
* förklaring till dessa spännande behandlingar kommer i bloggen, håll utkik!

Bilder: Six Senses, för mer info se http://www.sixsenses.com/

fredag 1 augusti 2008

Nystedt news is back

Välkommen tillbaka och tack för att du hittat tillbaka till Nystedt news efter sommaruppehållet. Nu fortsätter jag mina upptäckter i SPA-, hälsa- och skönhetsvärlden, än så länge från hemmaplan. Från och med september botaniserar jag dock på den italienska marknaden. Det blir en höst i Toscana och Apulien, med studier i italienska och en yogautbildning. Det ska bli en glädje att få dela med mig av min passion för Italien.

Men först, även om sommaren inte på något sätt är över, en glimt av min sommar:



Sommarens bästa livskvalitet
- Solnedgång, ljusa österbottniska sommarkvällar, bastu, utsikt över fjärden, sand mellan tårna, sovande och rofyllt barn, radiobrus i bakgrunden (kanske var det finsk tango?), nygrillad lax och rosiga kinder.

Sommarens bästa energiladdning
- Tre soliga, blåsiga och friska dagar vid havet i Fiskebäckskil. Hav, hav, hav…ahh…

Sommarens bästa träning
- Yoga under bar himmel…”himlen är inget tak”, som Eva Dahlgren och Peter Jöback sjungit i sommar är så sant.

Sommarens bästa läsning
Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert.
I Italien lär sig Elizabeth konsten att njuta, i Indien lär hon sig djup meditation och i Bali hittar hon balans i livet. Boken är en memoar om att finna sig själv och allt som händer när man tar ansvar för sitt eget välmående.
Olycklig flicka reser ut i världen för att finna sig själv, skulle kunna bli klyschigt, men denhär boken är bara oemotståndlig, ärlig och glädjefylld.

(Pocketutgåvan medföljer med tidningen Må bra, nr 7/08)