fredag 30 maj 2008

Björk & Berries

Blundar jag, och andas in doften så förflyttas jag genast tillbaka till barndomens lyckliga dagar. Det doftar solig sommar, det doftar söta smultron som träs på höstrån. Det doftar varma sommardagar vid höladans solsida, på ängen i Lepplax.

Fast egentligen står jag på varuhuset NKs kosmetikavdelning i Stockholm. Det är förvisso strålande solsken och varmt, men det är långt till närmsta hölada och smultrongömma.
Men jag står håller i en oemotståndligt söt, gammaldags ask från Björk & Berries och i den gömmer sig en rosa tvål som är gjord på smultron extrakt! Och det är just denhär tvålen som blixtsnabbt får mig på en nostalgitripp tillbaka till barndomen. Doften i tvålen, som för övrigt är helt baserad på naturliga ingredienser, kommer från smultron som plockats i Gävletrakten.

Äntligen ett svenskt kosmetikföretag som tar till vara på allt fantastiskt som finns i våra skogar och skapar hudvård baserad på lingon, blåbär, smultron eller björk. Vad sägs om badsalt gjord på kombinationen lingon och ros eller äpple och björk?

Förutom på NK i Stockholm kan du shoppa dessa innovativa produkter på http://www.bjorkandberries.com/

Produkter så svenska som de bara kan bli; Ett presenttips om du kanske ska hälsa på vänner utomlands!
Smultron tvål ca pris 90:-, NK Stockholm.

torsdag 29 maj 2008

Bronzing basics del 2

SPF, dvs solskyddfaktorn anger enbart hur starkt skyddet är mot UVB strålarna, det säger inget om skyddet mot UVA.
Teoretiskt skulle man kunna säga att med SPF 10 så kan du vara 10 ggr längre i solen, utan att bränna dig. Men i verkligheten är det inte riktigt så, för vi smörjer inte in oss på samma sätt som när solskyddscremer testas i laboratorier, då cremerna stryks på i tjocka, synliga lager.
För att uppnå angivet skydd bör du applicera ca 5 teskedar på hela kroppen då du smörjer in dig. Handen på hjärtat, hur många gånger har du varit så noggrann? Det är också viktigt att smörja in sig flera gånger om dagen då bad, svett och ”handdukstork” tar bort solskyddet.

Solskydd innehåller antingen partikelfilter, sk fysikaliska filter eller kemiska solfilter, ofta har solskyddsprodukterna en blandning av båda för att uppnå en behaglig konsistens.
För barn är det bättre att välja enbart fysikaliska filter, eftersom dessa inte kan absorberas av huden, utan pigmenten lägger sig som ett skyddande lager på hudytan och reflekterar bort solstrålarna. Exempel på fysikaliska filter är t ex Titanoxid.
Kemiska filter absorberar UV strålningen och ger en mycket behagligare konsistens på produkten. Solcreme baserad på kemiska filter går in i huden och efterlämnar ingen vit hinna. Ett exempel på kemiskt filter är Mexoryl, och det är ett av marknadens mest stabila* UVA skydd.

I veckan har en debatt pågått i massmedia angående fysikaliska solfilters effekt på miljön. Det har främst gällt ämnet zinkoxid, som anses som ett miljöbelastande ämne. Naturskyddsföreningen lobbar för att förbjuda ämnet då det inte bryts ner i naturen. Jag kan bara sucka åt journalisterna som passar på att göra en höna av en fjäder, just då det råkat bli lite nyhetstorka, det är samma visa varje år.
Det är ju inga stora mängder av solcremer som hamnar i naturen på våra breddgrader med tanke på att vi vitas i solen tre månader om året. Dessutom så skyddar just det specifika ämnet mot en av våra vanligaste och farligaste hudsjukdomar, Malignt melanom**.
Så använd det sunda förnuftet då tidningarna blåser upp rubriker om att solcremer innehåller miljöfarliga ämnen. Det finns nog andra ämnen som belastar miljön i betydligt högre grad…

Avslutningsvis tänk på att kläder är det bästa skyddet, en t-shirt eller tunn skjorta ger ungefär SPF 7. Och glöm inte: Barn under ett år ska ej vistas i solen överhuvudtaget. Större barn, som inte går att hålla i skuggan ska skyddas med kläder, speciella UV-badkläder, solhatt och solcreme på de delar som ej täcks med kläder.
Tänk på att solen kommer igenom i skuggan också. Faktum är att molnen släpper igenom ca 50 % av UV strålarna.

Så Bronzing basics avslutar med att säga; Njut av solen, men på rätt sätt! Önskar dig många lyckliga soltimmar i sommar!

* bryts ej ner av solens strålar
**hudcancer


Bild: Biotherm

onsdag 28 maj 2008

Bronzing basics del 1

Efter att ha lyssnat på väderpresentatörernas (för en gångs skull) goda nyheter om kommande soliga timmar så är det hög tid att reda ut begreppen kring solskydd, så här följer solskola inför kommande bronzing säsong…

Det börjar dessutom bli hög tid att investera i årets solskydd. ”Årets solskydd”? Ja, om det är något som bör rensas ut ur badrumsskåpet så är det fjolårets solcremer; Solskyddets effekt minskar och är inte tillförlitligt i en öppnad förpackning från förra året, dessutom kan det bli en ofräsch bakterietillväxt i förpackningen, och tro mig, den vill du inte ha på huden.

Solskyddsprodukter bör skydda både mot både UVA- och UVB strålar (kontrollera alltid på förpackningen).

UVB strålar gör oss bruna och aktiverar melaninproduktionen i huden. Melaninet är ett brunt pigment som skyddar hudcellernas innersta kärna där DNA sitter. Ju brunare vi blir desto bättre skydd har huden. UVB strålarna är också orsaken till att vi bränner oss i solen.

UVA strålarna går längre ner i huden än UVB. UVA strålarna tränger ner i hudens andra lager och skadar kollagen- och elastintrådarna. Dessa trådar är ett nätverk som håller upp huden, och håller den spänstig och fast, ungefär som en madrass. Skadas dessa trådar (av UVA) åldras huden i förtid, den mister sin fasthet och rynkor och linjer uppstår. Ungefär 80 % av det förtidiga åldrandet beror på solen.
Även om huden är tålig och man aldrig bränner sig är det med andra ord viktigt med solskydd, och att solskyddsprodukten garanterar ett bra skydd både mot UVA och UVB strålar. Överdriven solning tenderar också torka ut huden, förtjocka den, och även ge pigmentsförändringar.

Men det finns mycket positivt med solen också; Solljuset ger oss energi, stärker immunförsvaret, motverkar depressioner och ser till att huden bildar D-vitamin, som behövs för kalciumupptaget i kroppen.

Så vistas gärna ute denhär tiden på året och se till att energiladda, men tänk på att skydda huden med bra solskyddsprodukter. Och jag lovar, den efterlängtade färgen kommer även med högt skydd, även om det kanske tar lite längre tid… men ”långsammast kommer längst”

Bronzing basics forstätter i nästa inlägg…

Better safe than sorry!

Bild: Kerstin Florian Spa Sun



söndag 25 maj 2008

En Morsdag...



...med presenter på temat hälsa!

- Stegräknare (Tävlingsmänniskan i mig har vaknat...)
- Presentkort på Thaimassage (ja, det kitchigt röda kortet var egentligen ett presentkort men utskrivet på ett inbjudningskort)
- Ett väldoftande kit från Lush, med ljuvliga kroppsprodukter.

Just nu känner jag mig väldigt ompysslad. Tack mina käraste M & M!

Men det bästa av allt; väcktes av en blöt bebispuss, sen brunch med goaste vännerna och sen utflykt till soliga Vaxholm. En sån dag gör att jag mår riktigt, riktigt bra...

Önskar Dig en fin och solig vecka!

fredag 23 maj 2008

Hamam besök








Nu har jag en äkta Hamam upplevelse i baggaget, och det var mycket behagligare än jag vågat tro. Värme, lavendel, ånga, vatten och sammetslena, varma marmorplattor var precis vad en trött kropp behöver.

Med min Pestemal* omkring mig stegade jag tappert in i ångbastun där jag inväntade Ulrica som skulle ta hand om mig. Efter 10 minuter i bastun var det dags att inta det helt marmortäckta rummet där själva tvagningen skulle ske. Jag måste nog medge att jag var lite orolig för att det inte skulle bli helt behagligt. Nervöst funderade jag på om det var nu jag skulle få känna på hur det är att bli skinnflådd…men så fel jag hade.

Liggandes på den varma marmorbänken sköljdes jag gång på gång med varmt vatten och skrubbades med en vante över hela kroppen. Raskt tempo men ändå gediget arbete. Därefter kom det bästa; hela kroppen sveptes in i ett ljuvligt täcke av lavendelskum och hela kroppen tvagades med ett knyte av fibrer från dadelträdet. Varje tå, varje liten vrå, ja till och med öronsnibbarna gnuggades rena. Hela proceduren avslutades med hårbottenmassage och mera vatten… hink efter hink sköljs över mig och plötsligt, innan jag hinner reagera varnar Ulrica om kallt vatten….och svalt vatten sköljs över mig, det piggade upp och det väckte liv i varje cell!

Efter behandlingen kröp jag upp i en soffa i relaxrummet. Kroppen var alldeles varm och sinnet skönt avslappnat. Apelsin te och en salig blandning av nötter, tillsammans med alldeles bedårande utsikt över ett glittrande skärgårdshav fick mig att må så bra. Vilken start på dagen! Här kommer jag att bli stammis eller så får jag bygga mitt eget Hamam, men var ska jag hitta någon som skrubbar, tvålar och trixar så bra som Ulrica?


Ulrica jobbar på Nordic Blue Hotel & Blue Hamam Wellness Center, Elfviks udde på Lidingö. Hotellet är ett konferenshotell, men tar även emot privatgäster.
www.nordicbluehotel.se

*Tunn ”bomulls-sarong”
Bild 1: Tvagningsrummet och själva marmorbänken som man blir ligger på
Bild 2: Dadelträdsfibrer som används för att tvaga kroppen tillsammans med lavendeltvål
Bild 3: Här fylls hinkarna hela tiden med varmt (och kallt!) vatten
Biild 4: Pestemal har du runt dig och badkläder under så länge du vistas på själva Hamamet, Pestemal är din "Huvudkudde" under själva tvagningen

onsdag 21 maj 2008

Today...

Maria goes Hamam...

tisdag 20 maj 2008

SPA trender del 3

Här följer sista delen av SPA trender 2008, så som jag tolkat dem.

”Stjärnterapeut trenden”:
Om ett SPA är bra eller inte är helt beroende av hur terapeuterna utför sitt arbete. Nu lanserar allt fler SPAn sk ”Star Therapists” som erbjuder en speciell talang eller kunskap. SPAn besöks av gästterapeuter, som kan erbjuda specialistkompetens och ovanligare behandlingar under begränsade tider. Gästterapeuterna har ofta holistisk inriktning och är specialiserade på mindaktiviteter som t ex healing eller yoga.

Övriga tendenser:
SPA går in i fastighetsbranschen (!) och sk ”Residence SPAn” öppnas i nybyggda bostadskomplex eller communities. Eller omvänt, lyxiga SPA resorts säljer SPAvillor som semesterboende, t ex tidigare nämnda Six Senses säljer dylika semestervillor på Soneva Kiri i Thailand, som öppnar i september.
Kina är en ny och något överraskande SPAdestination. SPA hotell och resorts öppnar bl a på Macau utanför Hongkong och på semesterorten Hainan öppnas nya lyxiga och stora SPAn.
Sömn är idag ett stort hälsoproblem och det tar SPAn fasta på. Du erbjuds allt från kuddmenyer till skräddarsydda sömnprogram, snoozing zoner och kreativa masssager som utlovar; "Stanna på behandlingsbänken så länge du vill…"
På den amerikanska marknaden specialiserar sig en del SPAn på fertilitet och erbjuder speciella behandlingar, dieter eller akupunktur för att boosta fertiliteten!
Och nu lanseras ”Babymoons” som följer upp Honeymoon trenden; Gravida med sin partner laddar batterierna på SPA inför de sömnlösa vaknätter som komma skall.
Varför visste inte jag om ”Babymoon” förra året??? Fast och andra sidan är det ju morsdag i veckan så man kan ju hoppas…!

Ibland väntade och ibland lite mer oväntade trender i SPA världen, eller hur?

Källa Spa trender 2008: Anitra Brown, Spa Finder, ISPA, Six Senses

måndag 19 maj 2008

SPA trender del 2

Då fortsätter vi titta på vilka vindar blåser i SPA världen just nu…

Lyxtrenden:
Lyxmärken öppnar egna SPAn, t ex sobra Armani har öppnat sitt första egna Spa i Tokyo och Bulgari SPA finner du i Milano. Lyxen når även gymmen på SPAn och hotell, där gymet blir allt mer Feng Shui influerat. Bort med stressande speglar och lysrör och in med dämpad belysning, vattenfall, konst och sober inredning.

Holistisk trend:
Wellness är trendordet nr 1. Fitness, näringslära, utbildning och alternativa behandlingar erbjuds på de flesta SPAn. Själen är lika viktig som kroppen och allt fler SPAn erbjuder TCM (Traditional Chinese Medicine), Reiki eller healing, utöver den mer traditionella SPAmenyn med massage och ansiktsbehandlingar.

Skräddarsydd trend:
Individuellt anpassade bokningar erbjuds, vilket innebär att man som gäst enbart blockerar tid, inte specifik behandling och väl på plats skräddarsys behandlingen. Tillsammans med terapeuten väljer man allt från musik, rumstemperatur och behandling efter noggrann wellness konsultation.

Kunskaps trend:
Föreläsningar i diverse SPA relaterade ämnen erbjuds gästerna, så som i kost, träning eller stresshantering. Matlagningskurser eller privatlektioner med ”kändiskockar” gör att du kan fortsätta på det hälsosamma spåret även på hemmaplan.

Imorgon avslutar jag sammanfattningen med att avslöja vilket land är nästa stora SPA destination eller vad har SPA med fastighetsbranschen att göra?

söndag 18 maj 2008

SPA trender del 1


SPA branschen växer i takt med högkonjunkturen, och förändras och utvecklas ständigt. Jag har analyserat SPA trender för 2008 och sammanfattat en del av rådande och starka koncept samt de nya vindar som blåser. Jag har delat upp sammanfattningen och min tolkning av trenderna i tre delar och här kommer del 1:

Eko trend:
En stark trend som råder just nu är det ekologiskt och miljövänligt koncept. För Spa- och hotellföretaget Six Senses, som är absolut ledande inom denhär nischen, är det dock ingen trend utan något man levt efter sedan start och idag är det många SPA företag som har Six Senses som benchmarking när det gäller att inte slita på naturens resurser. Vad gör då SPAn som promotar sig som eco-friendly? De använder t ex enbart ingredienser från egna ekologiska odlingar eller erbjuder bara närodlade frukter. Material som används är återvinningsbart naturmaterial. All energiförbrukning mäts och följs noga upp, det kan t ex handla om att tvätten vägs så att uppsatta riktlinjer inte överskrids.

Teknik trend:
En trend som kan ses som något motstridig mot ekotrenden är teknik och high tech trenden. Avancerade tekniska behandlingar introduceras, så som ljusterapibehandlingar eller biofeedback analyser. När det gäller teknik rapporterar SPAn att deras kunder efterfrågar möjlighet att vara uppkopplad, så relaxrum utrustas nu med Wi-fi zoner. Nästa steg för SPA receptionisten är kanske inte bara att fråga om man föredrar en kvinnlig eller manlig terapeut, utan även om man önskar vara uppkopplad eller inte?

I nästa del går jag in på bl a lyxtrenden inom SPA. Var har t ex Armani öppnat sitt första SPA?

fredag 16 maj 2008

Eau Pure

En lördageftermiddag för ett antal år sedan hade jag besök hemma av ett stort gäng tjejer, de var en ”möhippelunch” och de flesta av tjejerna hade jag aldrig träffat tidigare. Som vanligt när det är tjejer, vin och fest inblandat så spenderas det mycket tid i badrummet. Jag anade att en del tisslade om något för mig okänt, efter att de kommit ut från vårt badrum…

Senare på kvällen tog några tjejer mod till sig, eller var det kanske den ädla drycken som ordnade det? Hur som helst, ställde de undrande en fråga om innehållet i vårt badrum. ”Alltså, Maria det ser ut som en hel kosmetikbutik i ert badrum, du måste ju handla HUUUR mycket som helst, och bara Biotherm. Det är ganska mycket produkter du har…”
Jaha, var det bara det som de tisslat om. ”Lugn tjejer, jag har ingen kosmetikmani, även om man vid första anblicken av vårt badrum skulle kunna tro det. Jag arbetar bara för Biotherm”!
Jag såg i tjejernas blickar: ”Aha, hon är inte knäpp, hon har bara världens bästa jobb…”

Och ja, för ett antal år sedan jobbade jag, levde och andades Biotherm. Och fortfarande blir jag lyrisk när Biotherm lanserar nya produkter. I och för sig är inte mitt badrum längre så pass fyllt med produkter, men nu har Biotherm lanserat en doft som definitivt måste upp på badrumshyllan.

Eau Pure är en otroligt fräsch och ren doft, men utan att bli ”tråkig”. Eau Pure body splashen har i toppnoten extratkt från gröna frukter så som grönt te, lime, kiwi och rabarber.
Hjärtnoten är något blommigare med jasmin och cyklamen och i basnoten anas patchouli och
cederträd.

Med sin lätthet är det en perfekt sommardoft, som ska inhandlas BUMS!

torsdag 15 maj 2008

Läser...

...just nu.


Och inser hur mycket det finns kvar att upptäcka...





Läsvärd om du är intresserad av yoga, finns hos bl a AdLibris

onsdag 14 maj 2008

SPA definition

När man bygger något börjar man alltid med grunden, grunden ska vara stabil för att det man skapar ska hålla, så jag tänkte backa bandet lite och börja från grunden. Jag har skrivit en hel del om SPA, men jag har inte gått in på vad själva ordet betyder och vad det står för.

Det finns inte någon reglering kring användningen av ordet SPA, och vem som helst får kalla sin verksamhet eller produkter SPA och idag används begreppet lite hur som helst.
Man finner produkter hos dagligvaruhandeln som heter något med SPA eller en liten salong med en jacuzzi kallar sig SPA, men vad är egentligen definitionen för SPA?

Själva ordet SPA har sitt ursprung från det latinska uttrycket ”Salus per aqua”, som betyder hälsa genom vatten. På romartiden anlades badanläggningar runt om i Europa, på platser där det fanns helande källor eller sk thermalkällor. Tyska Baden Baden eller Vichy i Frankrike är exempel på sådana platser. I Belgien finns en ort där en badanläggning av romersk typ anlades och den orten kom att kallas just Spa. Med tiden kom ordet att bli synonymt med hälsokälla eller kurort. Och idag är SPA synonymt med mycket mer än en kurort.

Att definiera ett SPA idag är svårt eftersom det finns så många olika typer; klassiskt spa, medicinskt spa, day spa thermalspa…

Men ett klassiskt SPA koncept enligt SPAUS AB ska bestå av fyra hörnstenar:
1. Motionsaktiviteter (både inomhus och utomhus, på land och i vatten)
2. Stresshantering eller sk body/mind aktiviteter så som yoga, meditation, workshops och föreläsningar. Spamiljön i sig ska interiörmässigt också ha en avstressande effekt.
3. Spa mat, som innebär gourmetmat som är nyttig, fett- och kalorisnål och gjord högkvalitativa och fräscha råvaror.
4. Spabehandlingar (ansikts- och kroppsbehandlingar, kurbad)

Målet är att gästen ska kunna:
Relax
Reflect
Revitalize
Rejoice

Sammanfattningsvis kan man säga att bara för att något heter SPA, eller det finns bubbelpooler och massage att tillgå, så borgar det inte för kvalitet och är ingen garanti för att få det som SPA är enligt ovanstående definition. Vill du verkligen uppleva ett riktigt SPAkonceptet, stäm av med anläggningen eller resorten innan du ska dit och se vad de har att erbjuda kring de fyra hörnstenarna. De finns många fantastiska SPAn både på hemmaplan och utomlands som lever som de lär, dvs ”walk the way they talk”.

SPA branschen är väldigt innovativ och utvecklas ständigt, det är också därför jag finner den så inspirerande och intressant. Jag lovar att inom kort sammanfatta nya trender inom SPA industrin, och det finns mycket nytt och spännande om väntar runt hörnet...


Bild:Biotherm

fredag 9 maj 2008

Spännande mat- och hälsoprofil

Renée Voltaire är en inspirerande mat- och hälsoprofil med många järn i elden.
Du kanske har sett hennes spännande produkter i mataffären, men knappt förstått
hur du ska använda Tamari, Shoyu eller kanske Aramealg, som bara är några exempel på Renées alla udda ekologiska livsmedelsprodukter.
En sak är i alla fall säker, laddar du skafferiet med inspiration från Voltaire så får din mat en helt ny, hälsosammare och häftigare dimension. Tråkiga sallader piffas upp och bleka laxbitar ser ut som japanska mästerverk med t ex Voltaires semsamblandning.
Förutom egna produkter har Renée Voltaire också gett ut många kokböcker och står bakom flera spännande restauranger och caféer i Stockholm.

Voltaires matfilosofi är att äta nyttigt och medvetet för att må bättre, orka mer, hålla vikten och hålla sig frisk. Att äta rätt gör att sjukdomar kan förebyggas och kroppens ungdomlighet bibehålls. Skönhet kommer inifrån och det syns i huden hur du mår på insidan. Orenheter och utslag i huden kan t ex bero på slaggämnen i tarmarna. Då finns det mat som fungerar som en sopkvast för tarmen t.ex. råris eller som bovete som är snällt för magen, glutenfritt och basiskt för kroppen.
Renée har hämtat inspiration från olika filosofier i världen som raw food, makrobiotisk matlagning, ayurvediska läran, och kinesiska läran om yin och yang .
Alla har en gemensam nämnare och den är helt avgörande; Att maten ska ge hälsa inte ta den ifrån oss. Så enkelt, och så klokt, eller hur?

Vill du smaka på Renées mat kan jag tipsa om att besöka Stationshuset i Saltsjöbaden, utanför Stockholm. I ett rött charmigt hus finner du café, butik och dessutom Ashtanga yoga. Helt enkelt ett litet hälsocenter i Stockholms skärgård och perfekt utflyktsmål. Förra helgen satt vi på Stationshusets lilla uteservering och beundrade utsikten; Grand Hotel Saltsjöbaden och skärgården strax nedanför. I solen åt vi årets första "somriga mat"; färskpotatissallad med kallrökt lax, garnerat med sesamfrön och zuccinispagetti.



I helgen ska jag utmana mig själv och mina nya träningsskor i ett terränglopp, Springcross på Norra Djurgården. Håll tummarna, det hör inte till min vardag att springa i kuperad terräng, men utmaningar är till för att övervinnas!

måndag 5 maj 2008

Frizon för sömnens skull

Sover du dåligt? Använder du mobilen som väckarklocka och därmed sover med den nära inpå dig? Där kan du ha en bidragande orsak till sämre sömn.

I veckan läste jag en tänkvärd notis i tidningen Hälsa om att radiofrekventa fält som kommer från mobiler kan störa sömnen och ge huvudvärk.
En studie som gjorts vid Karolinska Institutet, Stockholm och Socialmedicinska institutet vid Uppsala Universitet visar att de personer som exponeras för strålningen får sömnstörningar. Det tar längre tid att komma ner i djupsömn och den förkortas också i snitt med 9 minuter.

Rensa ditt sovrum från teknikprylar; Ingen TV, ingen mobil, ingen dator, inget trådlöst nätverk eller klockradio hör hemma i sovrummet, allt detta stör nervsystemet och därmed också sömnen. Framförallt viktigt är det att se till att rum där barn sover är fria från teknik eftersom barns hjärnor är känsligare än vuxnas.

Statens strålskyddsinstitut har tidigare förnekat att det skulle finnas någon som helst hälsorisk med mobiltelefoner. De har nu ändrat sig och säger att det finns en svag misstanke om hälsoeffekter och de rekommenderar framförallt att barn inte utsätts för onödig exponering.

Det här är knappast nyckeln till att lösa sömnproblem men det är värt att tänka på.
I vilken miljö sover du?
Är sovrummet din frizon?
Känner du ett lugn då du går in i sovrummet?
Lämnar du jobb, mail och telefon utanför?

Om inte, börja veckan med att i alla fall rensa ut tekniken ur sovrummet och skapa din egen frizon.

lördag 3 maj 2008

"Fakir light?"

En spikmatta att lägga din trötta rygg på, kan få dig att sova bättre och minska stress och smärta, men det måste väl finnas ett mindre plågsamt sätt att åtgärda sitt välbefinnande, eller?

Shaktimattan, med sina 6000 geometriskt placerade akupressurpiggar behandlar akupressurpunkter och nerver utmed ryggraden. Genom att ligga på mattan löses alla sorters spänningar upp och endorfiner (kroppens lycko- och må bra hormon) frigörs. Liggande på ”spikmattan-light” försetts du i meditativ djupavslappning. Du kan använda mattan dagligen och det rekommenderas att du ligger upp till 40 minuter per gång, när du är van med mattan.

De 6000 piggarna stimulerar kroppens känselkroppar. Impulserna sänds via ryggmärgen upp till hjärnan. Där frisätts endorfiner samt en mängd olika signalsubstanser och hormoner. Det ger avslappning till nervsystem och muskler. Blodcirkulationen ökar cellandningen, blodkropparna transporterar bort slaggprodukter från kroppen och ger ökad syreupptagning. Muskelspänningar löses upp och blodtrycket sänks*.

Jag fick höra talas om detta fenomen av min kära vän M, som varje gång vi ses har nåt inspirerande och värdefullt att dela med sig av. Eftersom jag själv ännu inte hunnit prova denna fakir-light upplevelse bad jag M skriva ner hur hon kände efter att hon vågade utmana piggarna. Hur gick det M?

”Jag lade mig på mattan med en tröja först, för att testa piggarna och om det skulle göra ont genom tröjan. Jag kände piggarna men det gjorde inte ont. Min första tanke var att så här skulle jag kunna ligga hur länge som helst. Jag bestämde mig för att pröva utan tröjan och det kan jag lova att det kändes. Första känslan av att lägga sig på mattan är att det sticker till i huden och jag tyckte det gav en stark nål smärta, men det lade sig ganska fort när piggarna lagt sig i huden. Det gäller att mattan ligger på något mjukt och inte på ett hårt golv för då gör det nog lite ondare.
Första gången testade jag i 10 minuter och det räckte för mig. Man ska öka tiden i omgångar. Det gick an i den nedre delen av ryggen men det var lite svårare på övre delen av ryggen. Jag kände av mattans piggar väldigt mycket kring skulderbladen. Här får man chansen att verkligen testa sin smärttröskel.
När jag legat några minuter så kände jag att det pulserade i kroppen. Det pulserade i fotsulorna och sedan kände jag en värme som spred sig i hela kroppen.
Efteråt kände jag att jag inte var lika spänd i ryggen, det kändes mjukare och ryggen gjorde inte lika ont. Jag sov väldigt bra efter behandlingen och drömde en hel del.
Nästa dag så hade jag ett härligt energiflöde, glädje och upplevde styrka och kraft. Jag tror på denhär produkten och att den kan göra en hel del och speciellt lösa upp det onda…Ja, det gör ju så ont att ligga på mattan så man blir tvungen att tänka på något annat än det onda i ryggen. Det är värt att pröva och investera i en egen akupressurbehandling som man kan ha hemma!”

Nyfiken? Jag är i alla fall nyfiken på att utmana tanken att ligga på 6000 piggar som sjunker in i huden, och att det dessutom kan upplevas mycket behagligt, i alla fall efteråt… Tack M för inspirationen!

* Källa: www.shaktimattan.se, Shaktimattan kostar 590:- , finns att beställa på nämnda website.


Shakti betyder betyder energi, kraft, kreativitet, och medkänsla

torsdag 1 maj 2008

Yoga är

"Yoga is 99 percent practice and 1 percent theory"

" Do your practice and all is coming"
Sri K.Pattabhi Jois, Ashtanga yogans grundare