onsdag 30 april 2008

Varför eko?


Jag har haft en mer eller mindre frivillig ”data-detox”, och jag kan rekommendera en timeout från ”skärmen” ibland. Jag har fastat från informations- och nyhetsflödet, detoxat från allt som jag inte behöver veta eller ta reda på, men nu är jag tillbaka med ny energi!
Here we go again!

Jag har en förkärlek och ett stort intresse för det ekologiska tänkandet och det senaste året har jag valt ekologiskt och biodynamiskt odlat i allt högre utsträckning. Ju mer jag läser på om ämnet desto mer produkter byter jag ut på hemmafronten, det gäller inte bara livsmedel, utan också tvättmedel, hygienartiklar och hudvård.
Sakta men säkert blir mitt hem allt ”grönare”…för att:

- Ekologiskt odlat/producerat inte är täckt av giftiga kemiska bekämpningsmedel.
Ett icke ekologiskt odlat äpple har 20-30 olika gifter på skalet, även efter att du sköljt äpplet.

- Konventionellt odlade bananer besprutas, på ett år, med ca 50 kg bekämpningsmedel på en hektar odlingsmark. Det kan jämföras med potatis som i Sverige enbart besprutas med 4,5 kg bekämpningsmedel på motsvarande yta.

- Ekologiskt odlat innehåller 50 % mer vitaminer, mineraler, enzymer än traditionellt odlat.

- Genom att äta ekologiskt undviker du att få i dig genetiskt modifierad mat.

- Ekologiskt och KRAVmärkt kött är fritt från tillväxthormoner, antibiotika och mediciner mot parasiter. Boskap förses med mediciner vare sig de är sjuka eller inte.

- Ekologiskt SMAKAR så mycket bättre och mer, frukten är både saftigare, smakrikare och sötare. Allt detta gör att du får i dig mer frukt och grönt. Det är inte bara gott, du lever hälsosammare och förser din kropp med mer näringsämnen och vitaminer. Det smakar bättre för att de inte är preparerade med

Av naturliga skäl håller obesprutade frukter och grönsaker sämre, eftersom de inte är behandlade med vaxer och antimögelmedel. I min fruktskål står idag tre apelsiner (icke ekologiska), köpta för tre veckor sedan, men de ser fortfarande lika ut som vid köptillfället och jag kan inte påstå att de känns så lockande att ät upp dem.
Undrar hur länge de kan stå i fruktskålen som fina prydnader?

P.S Nyhet! Nu kan du handla ekologiska livsmedel (inte bara frukt- och grönt) på nätet, ett helt eko-varhus finns på http://www.ekodirekt.jetshop.se/ , och de leverar hem till dig!

Bild: Vår i Stockholm

fredag 25 april 2008

Inför höstens utmaning...


…påminner jag mig själv om vad Paulo Coelho en gång sagt:


”Be brave. Take risks.
Nothing can substitute experience.”

torsdag 24 april 2008

Guldkantad tisdagmorgon

Ibland är jag arg på min hemstad, Stockholm. Jag är arg på klimatet, jag är arg på trafiken, arg på attityden, arg på bostadspriserna och arg för att jag är arg på bostadspriserna…
Men idag fick Stockholm tyst på mig…

En två timmars promenad ensam ute på ett folktomt Djurgården inledde min morgon. Det var tyst och stilla, men lyssnandes på tystanden upptäckte jag alla ljud som ändå fanns omkring mig; måsarna skrek ut löftet om att snart kommer sommaren, gruset knastrade under skorna, ja, det hördes nästan från träden då löven spricker fram. Att solen sken och havet glittrade gjorde inte saken sämre.
På vägen tillbaka från Rosendals trädgårdar möttes jag av ett så sött ekipage att jag brast ut i ett stort fånigt leende. Ett hunddagis med 23 (!) hundar var ute på sin morgonpromenad, hundar i alla storlekar och raser skuttade snällt bredvid ”dagisfröknarna”. Stella fick sig dock en åthutning eftersom hon inte höll sig i ledet…

Innan klockan blivit 10 svängde jag in på Riddarbageriet och köpte nybakat surdegsbröd och färskpressad apelsinjuice. Plötsligt var jag inne i asfaltsdjungeln igen men med den stora skillnaden; det bekom mig inte! Jag hade en påse fylld med nybakat bröd och en själ fylld med energi, sol och insikt om vad en guldkantad morgon kan innebära.

Lova ge dig en guldkantad morgon och en bra start på dagen. Gör något annorlunda i morgon bitti. Förändra invanda mönster, gå ut en timme tidigare på morgonen och upptäck hur ljust det är och hur långt våren faktiskt kommit. Unna dig en god kaffe i solen, gå en promenad innan staden vaknat och känn vilket försprång på dagen det ger dig...

tisdag 22 april 2008

Hamam

Min finländska själ gör att bastu naturligtvis ligger mig väldigt nära om hjärtat. Bastu- och badkulturen är en stolthet i Finland. Men det finns fler länder som har en gedigen bad- och bastukultur, jag tänker då på den turkiska bad traditionen som utförs i ett Hamam.
Hamam härstammar från antikens Rom. Det handlar om värme, vatten och vattenånga ihop med en rituell och mycket noggrann tvagning.

Idag kan man besöka Hamam även på våra nordliga breddgrader, bl a på Nordic Blue Hotel på Lidingö, strax utanför Stockholm. Bland röda hus med vita knutar, stall och hästhagar gömmer sig ett äkta och exotiskt badhus.
Hamam mästare Ziya Gürsoy berättar för mig hur ett besök på deras Blue Hamam kan se ut:
Besöket börjar med ångbastu för att öppna porerna och förbereda huden, därefter träder man in i själva Hamamdelen, det sk Hararet, där det är ca 40-50 grader varmt. Här genomgår du en sk Paschabehandling som utförs av en professionell badmästare.
Behandlingen inleds med att hela kroppen skrubbas med en gethårshandske, liggandes på en marmorbänk, som även kallas navelsten. Vatten fylls i stora mässingsskålar och kroppen sköljs för att avlägsna döda hudceller som skrubbats loss. Därefter fortsätter badmästaren att tvåla och massera in hela kroppen med lavendeltvål. Kroppen täcks av skum och varje kroppsdel tvättas ren med dadelträdsfibrer. Avslutningsvis tvättas och masseras hår- och hårbotten. Efter en halvtimmes behandling väntar avsvalningsrummet; Sogukluk med kall dryck, nötter och frukt.

Badmästaren kan vara en kvinna eller en man, i Turkiet skrubbas män av manliga badmästare och kvinnor av och kvinnliga badmästare.
Enligt turkisk tradition besöker man Hamamet varannan vecka och enligt traditionen spenderar man uppemot tre timmar inne på ett Hamam.

Jag är väldigt nyfiken på att prova denna exotiska upplevelse! Om inte annat så blir det ett bra substitut som kan lindra min egen bastuabstinens.
Paschabehandlingen gör ju att blodcirkulationen ökar kraftigt och jag kan tänka mig att känslan är den samma i huden, som efter ett riktigt långt (finskt) bastubad, i en äkta vedeldad bastu. Där bastubadet kryddats med vår egen exotiska bastubehandling; Björkris! Och ett bastubad är inte fullbordat innan det avslutats med ett dopp i vårt ytterst svalt tempererade hav…

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att Stockholm erbjuder ett varierat spautbud med exotiska upplevelser… Hamam på Lidingö, ThaiSPA på Östermalm eller Japanskt spa (Yasuragi) på Hasseludden…så visst finns det alternativ till traditionell bastu!
Bild: Hotel Kempinski, Bodrum Turkiet

söndag 20 april 2008

Finnair goes Spa

Finnair har nyligen avslöjat sina planer om att öppna ett spa och wellness center på Vanda flygfält, Helsingfors. Planen är att öppna det 1580m2 stora spat under senare hälften av 2009. Spat kommer att erbjuda Finnairs gäster bastu med utsikt över start-landningsbanan, ett thermalbad, ett kallbad samt behandlingsutrymmen.

Med andra ord; Goda nyheter för mina Finlandsvänner och familj!



Källa: Spa opportunities -daily spa news

Ljusterapi

Nordic Light, ett designhotell i centrala Stockholm erbjuder ljusterapi på hotellrummet.
En innovativ service som garanterat uppskattas av trötta resenärer, främst kanske under den mörka årstiden. Vi behöver bara gå till oss själva och tänka efter, så inser vi ljusets påverkan på kroppen och sinnet.
Nordic Light erbjuder professionella ljusterapeuter och massörer, som ger dig kombinerade ljusbehandlingar med massage. Du väljer metod från deras ljusmeny, t ex ”Light flow”, som är en medicinsk laser som fungerar som akupunktur på onda muskler och leder. En annan behandlingsmetod är infrarött ljus; ”Feel the light”, där ljuset ökar blodgenomströmningen i kroppen, avgiftar och minska svullnader i kroppen.


Vilken genial idé med denna ljusservice. Hur många gånger har man inte känt sig mer eller mindre mörbultad och genomtrött på ett hotellrum, antingen efter en lång arbetsdag eller efter en mördande slitig shoppingdag? För trött för att ens ta sig till hotellets badavdelning... Nu behöver du inte ens lämna hotellrummet, utan bara ligga kvar i dina sköna hotellsäng och bli energiladdad, i ordets rätta bemärkelse!

www.nordiclighthotel.se

lördag 19 april 2008

What matters...



"In the end what
matters most is,
how well did you live,
how well did you love,
how well did you learn
to let go."

Guy Burgs

torsdag 17 april 2008

Ashtanga Vinyasa Yoga

1996 gick jag på mitt allra första yogapass, ett traditionellt Hatha yogapass på Skandinavisk Yoga och Meditationsskola i Stockholm. Där, på de orangefärgade mattorna bekantade jag mig med katten, lejonet och solhälsningen och där började också en livslång resa i Yoga- världen.

Yoga betyder förening mellan kroppen och själen, och är ett stort begrepp. Det finns många olika yoga stilar och mycket som skiljer dem åt, trots att grunden och ursprunget är det samma. För ca 2000 år sedan tecknades yogafilosofin ner av Patanjali, enligt denne är definitionen av yoga följande: "Yoga är när ditt sinne inte längre är stört av tankens villfarelse". Yoga är alltså ett sinnestillsånd.

Jag tilltalas mycket av den fysiska biten inom yoga och har därmed upptäckt att jag föredrar den lite mer dynamiska och kraftfulla Ashtanga Vinyasa Yogan.
Det är en tuff, fysisk yoga där man under hela passet andas på ett medvetet och specifikt sätt, man arbetar förutom med yogaövningar även med blickfokusering och koncentration för att utveckla sin kroppskontroll, kontroll över sinnena och en medvetenhet om sitt inre. Ashtanga yoga är dock till 99 % fysiska yogaställningar, både stående och sittande.
Ordet Ashtanga Yoga betyder ”åtta delar till förening”.

Sri K. Pattabhi Jois är grundaren till Ashtanga Yoga, han är 93 år och instruerar fortfarande yoga i Mysore i Indien.
"Mysore" är också ett sätt att träna Ashtanga Yoga, det innebär att alla i klassen gör samma yogaserie men i mer eller mindre sin egen takt och efter egna förutsättningar. Varje individ går olika långt och läraren leder inte klassen, utan ger enbart individuella justeringar. Detta för att alla har olika förutsättningar, behov och skador att ta hänsyn till.

Yogafilosofin, namnen på alla asanas* på sanskrit och tron att man måste vara vig skrämmer många från att våga prova på yoga. Men bortse från den biten och fokusera enbart på det fysiska i yogan och din egen kropp och dina egna förutsättningar, för det är det som yoga handlar om; dig själv, din närvaro och din medvetenhet. Allt det där andra det kommer med tiden, om du så önskar…

Idag, 12 år senare upptäcker jag hela tiden nya saker på min yogaresa, och ju mer jag yogar desto mer inser jag hur lite jag kan och hur mycket det finns kvar att utforska. Jag har i alla fall upptäckt fördelarna med yoga och hur tacksam kroppen och sinnet är efter ett yogapass.

*yoga ställning
Källa: Atmayjoti
Bild: www.asthangafriends.4t.com

måndag 14 april 2008

Apelsin

En av mina favoritfrukter är apelsiner, de med tunt skal, inga kärnor och tunt ”skal” runt klyftorna. De med tunna skal är oftast saftigare och godare att pressa.
Min favoritstund på dagen har kommit att bli frukosten, sedan jag inkluderade egen färskpressad apelsinjuice, så gott som varje dag...

Den egen färskpressade juicen smakar ännu bättre efter att ha läst Mats-Eric Nilssons bok; Den hemlige Kocken. Om du är det minsta intresserad av vad din mat innehåller, eller inte innehåller ska du läsa denhär faktaspäckade och ibland skrämmande boken om livsmedelsindustrin.
Följande fakta hittade jag om apelsinjuice:
Den enda juicen som finns på marknaden som kan liknas vid egenpressad juice är Brämhults, den finns i butikerna ca 24 timmar efter pressning och har enbart två veckors hållbarhet, då den pastöriseras bara en gång. Smaken varierar på juicen beroende på säsong och apelsinsorter.
Tropicana juice som ofta uppfattas som färsk, åtminstone om man tittar på priset, innehåller förvisso mycket fruktkött och pressas direkt efter att apelsinerna skördats. Men därefter slutar likheterna. Efter skörden separeras juicen och fruktköttet, därefter återförenas de först vid tappning på förpackningen. Råvaran pastöriseras två gånger och hålls nerkyld eller fryst i upp till 10 månader (!) innan den når oss konsumenter. Juicen smakar alltid likadant då den långa produktionstiden gör att olika apelsinsorter blandas och därför spelar inte säsongsvariationer någon roll.
90% av den juice som dricks på våra breddgrader kommer från koncentrat. Här har råvaran varit fryst i uppemot ett års tid och vattnet från den pressade frukten har även extraherats bort. Den är pastöriserad flera gånger vilket på verkar smaken. Innan tappning tillsätts nytt vatten och fruktkött till koncentratet, och tyvärr tillsätts ofta också socker.


Visst känns det mer lockande att pressa sin egen juice på morgonen, även om det tar en minut extra? Du garanteras en naturlig smakupplevelse, utan konserveringsmedel, färgämnen och andra tillsatser och dessutom får du i dig massor av naturliga vitaminer, utan konstigheter! Bra va?



Källa: Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson. 159:- på Bokus.com

torsdag 10 april 2008

Passioner

Jag har många passioner, flera av dem tar plats här i bloggen, så som Spa och hälsa.
Jag har också en stor passion för tidningar. Tjocka, tunga tidningar, ju glansigare framsida desto bättre. Jag älskar att bläddra i en helt oöppnad tidning. Tidningshögarna här hemma växer dag för dag, trots att jag sällan går tillbaka och läser gamla tidningar.

Mina tidningsstaplar känns nästan som möbler, fyllda av vackra bilder, minnen och historia. Jag kan inte skiljas från dem fast jag annars mer än gärna rensar i mitt hem.

En annan av mina passioner är bokhandlar. Jag kan gå i timmar i en bokhandel och strosa omkring, fingra på böcker, bläddra, läsa lite. Jag tappar tid och rum och det är en speciell stämning bland människorna som står försjunkna i böcker av allehanda slag. Det är lugnt och oftast en skön tystnad som gör att man snabbt förflyttar sig till andra världar tack vare böckerna.

Jag har tidigare nämnt Asiens bästa bokhandel; Kinokuniya som en favorit, men på hemmaplan har jag min favorit bokhandel högst uppe på Drottninggatsbacken i Stockholm. Här gömmer sig en riktig pärla; Vattumannen. En magisk bokhandel som har allt om hälsa, yoga, andlighet, astrologi, psykologi, men även småsaker som drömfångare, kristaller, allt i en salig blandning…

Letar du efter inspirationsböcker för kroppslig och själslig hälsa är det här bokhandeln för dig. De har ofta events och boksigneringar och den 29 april finns Agneta Sjödin på plats för att berätta om sitt författarskap i om lanseringen av hennes nya bok, En av de tolv.
Mitt boktips! Sjödins andra bok; En kvinnas resa, där en vandring på pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien utspelar sig, en både inre och yttre resa…

Har du inte möjlighet att besöka Vattumannen så kan du shoppa online bland deras enorma utbud. http://www.vattumannen.se/




onsdag 9 april 2008

Microdermabrasion

Del 4 i obegripliga ord är Microdermabrasion, ett ord som förknippas med avancerad hudvård och kosmetisk kirurgi.

Det är en mekanisk exfoliering av de översta hudlagret. Döda hudceller avlägsnas och man orsakar en liten skada eller trauma i huden, vilket leder till att huden reparerar sig själv.
Nya, fräscha hudceller kommer fram, huden blir jämnare och ser yngre ut. Huden får en fin lyster och ser friskare och hälsosammare ut. Microdermabrasion är effektivt på solskadad hud som ofta får ett läderaktigt och grovt utseende. Behandlingen kan minska ner linjer och minska vidgade porer, hudstrukturen förbättras helt enkelt. Efter en dylik behandling penetrerar också aktiv hudvård djupare ner i hudens lager och kan påverka hudens funktioner på ett intensivare sätt.

Behandlingen tar ca 20-30 minuter och man bör utföra flera behandlingar för att uppnå tydlig resultat. Behandlingen innebär att sprayar huden på ett kraftfullt sätt med microkristaller av aluminiumdioxid. Det är ett finfördelat sandliknande material som efter behandlingen sugs upp från huden.
Efter en behandling är det viktigt att använda hög solskyddsfaktor eftersom huden är skadad och hyperpigmentering lätt kan uppstå.

Den stora fördelen med denna typ av behandling är att man kan påverka det andra hudlagret, Dermis som annars är svårt att påverka med enbart hudvårdsprodukter. Dermis är hudens ”madrass” och står för fasthet och spänst. Man har sett att fibrer som ger huden fasthet (Kollagen) ökar i mängd efter behandlingen och därmed påverkas inte enbart hudytan utan även djupare lager.

Microdermabrasion är en kraftfull behandling som ska göras med försiktighet, det är viktigt att personalen som utför den är professionell och välutbildad. Undvik att göra denna typ av behandling sommartid då det är svårt att undvika sol och undvik denhär typen av behandling om din hud är känslig eller du har Rosacea.

Känner du att du skulle vilja komma åt dessa resultat, utan att utföra denhär behandlingen så har flera kosmetikmärken mildare varianter på Microdermabrasion kurer som du kan utföra hemma. Lancômes RESURFACE-C MICRODERMABRASION är en hemmabehandling förstärkt med C-vitamin. Kitet består av två produkter; en Polishing cream och ett stärkande serum med C-vitamin.

Bild: Lancôme

tisdag 8 april 2008

Tänkvärt

Be the change you want to see.
Mahatma Gandhi

måndag 7 april 2008

Bloggnyhet Skönhet

Under kommande månad kommer jag att gästblogga om skönhet hos Fashionguide*, vilket känns riktigt roligt!
Jag fortsätter som vanligt här på Nystedt News, men mina tankar och nyheter om skönhet finner du på www.fashionguide.se under aprilmånad.
Vi ses där! Välkommen!

* se inlägg 24 Mars

lördag 5 april 2008

Järna



De är kända för sin biodynamiska filosofi och deras färgglada förpackningar. Saltå kvarn bageriet i Järna är väl värt ett besök. Där har det bakats bröd och förädlats biodynamiskt spannmål sedan 40 år tillbaka i tiden. Råvarorna behandlas skonsamt för att bibehålla högsta möjliga näringshalt. Dessutom importerar de ekologiska och biodynamiska produkter från världen över, som man finner i de färgglada burkarna fyllda med bönor, linser, russin osv.
Saltå kvarns produkter går givetvis att få tag i välsorterade livsmedelsaffärer men det är mycket roligare att handla direkt från bageributiken och känna den nybakta doften av mitt favoritbröd; Fruktbrödet med fikon, linfrön och russin. I brödet används inga tillsatsämnen, inget härdat fett eller smakförstärkare. Missa inte att att fika eller äta lunch i caféet ovanpå bageributiken!


I Järna har antroposoferna sitt centrum med Vidarkliniken (antroposofiskt sjukhus), Waldorfskolor, biodynamiska odlingar, mysiga caféer och handelsträdgård. Butiken Robygge är fylld med antroposofisk litteratur och leksaker, samt hudvård. Här hittar du fullt sortiment av Dr Hauschka och Weleda. Gemensamt för dessa två märken är att de är baserade på enbart naturliga ingredienser, inga kemiska tillsatsämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. Dr Hauschka har sin grund helt i antroposofin och alla ingredienser är biodynamiskt eller ekologiskt odlade. Dessa märken finner du också i de flesta hälsokostaffärer men oftast bara en del av sortimentet och väldigt utplockat.
Dr Hauschka är ett märke som på senaste åren fått ett rejält uppsving i och med att trendiga och inflytelserika personer uttalat sig om produkternas goda effekter. Jag kommer att berätta mer om dessa spännande märken i bloggen framöver.

Järna ligger 50km söder om Stockholm (nära Södertälje) och är en rolig och inspirerande halvdagsutflykt!

För mer info:
www.saltakvarn.se
www.weleda.se
www.dr.hauschka.de
www.antroposofi.info/jaerna
Mina inköp efter dagens besök; Ekologisk lantbuljong, Saltå kvarns morotssaft, ekologiskt diskmedel, grönsaker och frukter och två högintressanta böcker.

Antroposofi= Att lära känna sig själv och bli medveten om sin omgivning. Filosofin baseras på tron att människan utvecklas och utvecklar sig själv. Waldorfpedagogik, läkepedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling har blivit välkända begrepp, inspirerade av antroposofi. Grundat av Rudolf Steiner. Viktiga frågor i det antroposofiska arbetet är därför: Hur hänger min egen utveckling ihop med den yttre utvecklingen? Hur skapar vi en kultur som bär in i framtiden? Hur tar vi ansvar för natur och miljö? Kan vi genom ett konstnärligt, kreativt förhållningssätt utveckla livskonst i vår vardag? Källa: www.antroposofi.nu

Biodynamisk odling = Metod utvecklad av Rudolf Steiner, antroposofins grundare. Man ser trädgården eller odlingen som ett slutet system. Så mycket som möjligt av frön, jord och kompost produceras inom den egna gården. Endast växtpreparat används för att understödja komposteringsprocesser eller för att skydda växter mot skadedjur.

Utflykt

Idag bär det av till...

http://www.antroposofi.info/jaerna/ytterjaerna/

...rapport kommer senare.

Jag hoppas Du får en varm, solig och glad lördag!

torsdag 3 april 2008

Bara det bästa är gott nog...

Låt mig få presentera den mest kräsne testpersonen och konsumenten; Maximilian.
Maximilian är en krävande person när det gäller produkter, massage och bad. Varje kväll ska avslutas med ett rätt tempererat bad, med olja av bästa kvalitet.

Badet ska följas upp med en helkroppsmassage med en viss olja, som inte är för fet. Massagen måste innehålla benmassage, men absolut inte ansiktsmassage.

Denne kräsne testperson är 7 månader...


…och har idag fått en ny produkt från Kiehl’s.
Märket Kiehl’s har en egen serie produkter speciellt framtagna för barn. Alla produkter är noggrant testade och godkända av barnläkare. Produkterna innehåller milda ingredienser så som aprikoskärnolja, honung och sheasmör.
Babyserien har nyligen kompletterats med en Gentle foaming wash Hair & Body (som tidigare fanns bara att fås i utlandet).
Det är en mild rengöring som inte svider om den skulle hamna i ögonen och konsistensen är ljuvlig. Den blir till mousse på en gång när man trycker ut den ur förpackningen (som raklödder i konsistensen, fast mjukare). Den är berikad med återfuktande glycerin och honung och är försedd med ytterst milda dofter såsom vanilj, äpple och päron.

Den kräsne testpersonen gav helt klart godkänt, bäst kanske ändå förpackningen var – mycket bitvänlig!

Själv kan jag bara tillägga att den är lika underbar för både mamma och barn. Yummy!!!


Ett litet tips; Handlar du Kiehl's babyprodukter som present, så brukar man kunna få en söt baby t-shirt på köpet, perfekt present till en nybliven mamma.


Kräsen testperson...

tisdag 1 april 2008

WATSU®


Obegripliga ord, del 3:

WATSU (“WATer-shiaTSU”) är en kraftfull behandlingsteknik som utförs i kroppstempererat vatten, där massage kombineras med muskelstretching och shiatsu (japansk massageteknik som påminner om akupressur).

WATSU är en behandling som än så länge är sällsynt på svenska spamenyer. Tekniken utvecklades på 1980-talet av Harold Dull, efter att denne studerat Zen Shiatsu i Japan. Dulls teori var att massagens effekt skulle bli kraftfullare om den utförs i varmt vatten, där de flesta av oss kan finna total avkoppling.

Den som får behandlingen hålls flytande genom att terapeuten håller upp kroppen, samtidigt som kroppen förs runt i vattnet i rytmiska, lugna rörelsemönster. Viktlösheten tar bort trycket på ryggrad och leder vilket gör att dessa kan behandlas på ett sätt som inte är möjligt på land. Watsu är bra för muskel och ledvärk, förbättrar sömnen (om behandlingen utförs regelbundet) och är mycket avslappnande och meditativt.

Jag har haft möjligheten att prova Watsu ett par gånger och det är en upplevelse. Jag upplevde det som att vaggas till sömn samtidigt som jag blir stretchad på ett mjukt sätt. Med öronproppar i öronen och öronen under vattnet kopplades jag bort från omvärlden. Efteråt kände jag mig väldigt avslappnad och lugn.

Om du får chansen att prova denhär ovanliga spabehandlingen så skulle jag rekommendera att boka fler än en behandling, eftersom det kan vara svårt att koppla av första gången. Det tar ett tag att lära sig slappna av, lita på att terapeuten håller upp en samt att vänja sig att vara så nära inpå terapeuten.

Jag har inte hittat WATSU i Sverige men vet du namnet på någon WATSU terapeut på nordiska breddgrader så maila mig gärna.

Salus per Aqua!
Foto: Maria Centoni