lördag 29 mars 2008

Donna Karan goes Yoga

Modedesignern Donna Karan är en dedikerad yogi sedan 30 år tillbaka. Sedan hon sålt sitt imperium (såldes för 643 miljoner dollar, 2001) arbetar hon för att yoga och andra alternativa metoder så som akupunktur och meditation ska bli en del av den västerländska sjukvården. Karan har startat Urban Zen Initiative, ett yogaprojekt för i dagsläget två sjukhus på Manhattan, New York (bl a Beth Israel Medical Center). Yoga lärare tränas i att lära ut enkla andningstekniker och yogaövningar för långtidssjuka och sängliggande patienter, allt för att förbättra deras hälsa och välmående.
Karan har på nära håll sett hur yogan förbättrade livskvaliteten hos hennes cancersjuke man som kämpade i 7 år med sin sjukdom. Efter hans bortgång ville hon dela med sig av sin passion för yoga och förbättra livskvaliteten för fler patienter. Tack vare sitt initiativ till Urban Zen och sitt stora nätverk kan hon påverka sjukhus att beakta den holistiska sidan av läkandets process, och många sjukhus har redan lyssnat och idag pågår flera projekt med att integrera yoga för patienter*.

Jag blir varm i hjärtat av passionerade människor som tror på sin sak, vill och kan påverka och dessutom agerar! Men, det som värmer mest är de människor inom den västerländska vården som är öppna för alternativa behandlingar och lyssnar på personer som Karan.
Tyvärr upplever jag den västerländska vården som relativt ”stängd”, om det beror på läkarkåren eller politiker och beslutsfattare vill jag låta vara osagt, men jag tror allt bottnar i en rädsla för det som är okänt. Istället för att lyssna, ta in och utvärdera är det lättare att bara avfärda. Vi har så mycket att lära av varandra; öst och väst, bara vi vågar öppna våra hjärtan och säga; Ja, jag lyssnar…

* Källa: Yoga Journal Feb 2008

fredag 28 mars 2008

Vår feeling


Denhär underbara lådan, från Årstiderna anlände i veckan. Lådan heter "Singellådan" och är blandad med frukter, grönsaker, bröd, saft, kex och soppa...allt med ekologiskt ursprung.

Nu vet jag, våren är verkligen här, även om vinden ännu är bitande kall. Jag har upptäckt det säkraste vårtecknet av dem alla; människorna ser varandra igen! Jag vet inte om det berodde på solskenet men jag mötte så många glada människor idag, okända människor småpratade i hissen, hjälpte till med vagnen, hälsade och log. Och det smittar av sig, plötsligt hör jag mig själv dela ut komplimanger och leenden. Vilken positiv spiral; sprider du glädje och välmående så får du det garanterat tillbaka i mångfald.
Denhär helgen kommer jag att spendera maximal tid utomhus. Jag hoppas hitta en mysig plats i lä från bitande vårvind men med mycket varm och skön sol...och många leende människor.

Önskar att Du får den hälsosammaste och gladaste helgen på länge!

/Maria

onsdag 26 mars 2008

Ekodesign

Visste du att dina jeans är världens giftigaste plagg? Till ett par vanliga jeans går det åt:
- 6600 liter vatten
- 13,2 kvadratmeter mark
- 0,5 kg kemikalier
- 103 sorters bekämpningsmedel

Det är inte bara skadligt ur miljösynpunkt, giftresterna sitter kvar i kläderna och kan ge dig med känslig hud allergireaktioner och eksem.


Men nu går det att finna giftfria och ekologiska kläder, som dessutom är riktigt snygga. Designern Camilla Norrback (från Jakobstad, Finland) gör ekologiska kläder.
Kläderna är producerade i naturmaterial där varje steg i tillverkningen är miljövänligt, detta innebär bland annat att inga färgpigment får utsöndras i grundvattnet vid färgning av tyg. Tyget får heller inte innehålla gifter eller tungmetaller.

Hos de stora kedjorna, (t ex H&M) kan man idag också finna ekologiska plagg ofta märkta som Organic cotton. Det innebär att bomullen är odlad utan gifter, dvs bara naturgödsel används och att skadeinsekter bekämpas biologiskt, inte kemiskt.

Eko-tanken har nåt modevärlden, dags att haka på den, både för din egen skull och för miljön! Go green !

Camillas kläder (se bild) finner du bl a i hennes ateljé och butik på
Norrbackagatan 60, Stockholm. Tel +46 8 733 14 79

tisdag 25 mars 2008

Veckans mest udda

Malaysias första Fish therapy spa har öppnat i Petaling Jaya. Förutom vanliga spa behandlingar kan man alltså sjunka ner i en bassäng tillsammans med Garra Rufa fiskar (från Turkiet) som äter döda hudceller från huden. Det sägs att detta ska vara bra för huden, det borde fungera som en mild peeling med andra ord. Samtidigt ska behandlingen vara väldigt avslappnande. För nyfikna Malaysiaresenärer, besök Sampuoton Fish Therapy Spa*.

Jag brukar inte vara sen på att prova nya spatrender och behandlingar, men just denhär behandlingen kommer jag nog att hoppa över…brr…

*The Sampuoton Fish SpaB-G-23, Merchant SquareJalan Tropicana Selatan 147410 Petaling Jaya, Selangor.Phone: 03 - 7885 0691 Email: sampuoton@sampuotonspa.com

måndag 24 mars 2008

Online shopping

Idag finns ett enormt utbud av skönhetsshopping på nätet. Äntligen kan man få tag i märken som man tidigare bara kunnat shoppa utomlands. Förut har ”Sephorapåsarna” varit tunga och välfyllda efter storstadssemestrar. Men nu är märken som Philosophy, Laura Mercier, Nars, Stila eller Anna Sui makeup bara några klick ifrån dig.

Vill du få en snabb överblick över bra webbutiker vill jag tipsa om en jättebra sajt;
Fashionguide listar och betygsätter ett femtontal olika shoppingsajter för kosmetik och ännu fler inom deras fokusområde; mode. Fashionguide ger information om butiker, trender och framförallt vad man ska tänka på vid köp online, leveranstider och betalsätt. Väl värt ett besök, om inte annat för att uppdatera dig på de senaste modenyheterna på Fashionguides blogg!



www.fashionguide.se

söndag 23 mars 2008

Fem klassiker

Följande skönhets- och kosmetik produkter är mina absoluta favoriter. De håller mycket hög kvalitet och förgyller vardagen. Jag kan varmt rekommendera dessa:

1. Biotherm Deo Pure Roll on. Jag har testat många deodoranter, men ingen håller så bra som denna. Effektiv antiperspirant, utan alkohol. Doftar rent och fräscht och innehåller lugnande kamomill. Effektiv, men snäll mot huden.


2. Helena Rubinstein, All Mascaras. Den bästa ögonmakeupremovern, som även löser vattenfast mascara. Lämnar ingen fet hinna efter sig, svider inte eller torkar ut huden.

3. Lancômes mascaror är outstanding. Min favorit är Hypnôse, som ger ”mycket fransar”.

4. Kiehl’s Creme de corps, bodylotion utan doft. Närande för en riktigt torr hud tack vare en cocktail av nyttigheter så som sheasmör, mandelolja, aprikoskärnolja, avokadolja beta-karotene….

5. Badsalt från Kneipp, framförallt Eukalyptus- eller Rosmarin badet. Piggar upp både kropp och knopp. Prisvärt. Finns på hälsokostbutiker.

fredag 21 mars 2008

Tibetan Singing Bowls

Den sista spabehandlingen innan hemresan var en spirituell och meditativ upplevelse.

Tibetan singing bowls är skålar av brons eller annan metallblandning som ger ifrån sig vibrerande ljud. I århundraden har munkar i Tibet använt dessa skålar vid meditation och olika ceremonier. När man försiktigt slår på skålarna med en tygklädd stav frigörs olika toner som är väldigt avslappnande och ger kroppen och sinnet en ”inre massage”. Skålen placeras på olika punkter på kroppen och vibrationerna känns svagt. Tanken är att balansera kroppens energibanor eftersom ljud påverkar oss. Vissa ljud lugnar, andra stimulerar. Tonerna från skålarna har en helande, lugnande och avslappande effekt och de frigör stagnerad energi i kroppen. Ljuden assisterar kroppen att komma in i djup avslappning. Behandlingen var fantastisk och effekten av var djup avspänning. Sinnet kändes klart och fokuserat, ungefär samma känsla och tillstånd som man är i efter meditation.

Jag har haft en fantastisk spavistelse och är djupt tacksam för all sol, värme och helande händer som mjukat upp en frusen, grå vintersjäl. Jag har vårstädat kroppen och sinnet och tar nu emot våren med öppna armar!


Bild: Veracis Wellness

Hemma igen

"The present moment is all you ever have."
Eckhart Tolle

onsdag 19 mars 2008

Utanför min dörr











One night in Bangkok


Bangkok, änglarnas stad. Kanske inte det man tänker på vid första anblicken. Efter mitt första besök i Bangkok lovade jag mig själv att aldrig återvända. Förvisso var jag 16 år då jag avlade det löftet och i den åldern är man kanske inte så benägen att alltid hålla det man lovar. Faktum är att jag är glad att jag bröt det löftet, idag älskar jag Bangkok.

Det är en stad som väcker mycket känslor; den är ful, men mitt i allt det fula reser sig guldfärgade, osannolikt vackra tempel. Den är kaotisk, men samtidigt finner man lugna oaser som Lumpini park; grönt, stilla och människor som sakta, sakta gör sin morgon tai chi. Det finns skräp att shoppa i varje hörn, men mitt bland alla marknader finns de finaste kvalitetsrestaurangerna, butikerna och oräkneliga SPAn.
Har du 24 timmar att spendera i Bangkok, så se till att addera något av följande på din agenda:

Frukost: Hotel Metropolitans restaurang Glow serverar ekologisk hälsomat till frukost, lunch eller middag. Fräscht och nyttigt, och vägg i vägg med Como Shambala Spa.

Lunch: Hotel Sukothai’s chokladbuffé (bara på söndagar), choklad i alla dess former, men innan man hugger in på chokladen finns fantastiska snittar att avnjuta tillsammans med iste smaksatt med Lemongrass.

Middag: Sirocco, Bangkoks mest spektakulära bar, det känns som man är halvvägs till himlen när man står utomhus, högst uppe i State Tower och känner den ljumma brisen och ser utöver ett nattsvart Bangkok. Det får den mest skeptiska Bangkok besökare att häpna och inse att det ligger nåt i uttrycket ”The City of Angels”. (se bilden ovan)

Har du kort om tid och vill få tag i spa, hälsa och skönhetsprodukter så åk till Siam Paragons andra våning där du kan göra allt från tandblekning till massage till manikyr, utbudet är oändligt. I Q-house vid Lumpinipark finns en hel galleria bara med span, frisörer, gym, yoga… Och har du riktigt ont om tid, unna dig åtminstone en fotmassage, som erbjuds i varje kvarter. Bästa sättet att avsluta en shoppingdag!


måndag 17 mars 2008

Shopping i Bangkok

Tre saker jag alltid tar med mig hem från Thailand:

1. Lemongrass –Citrongräs i alla former, framförallt som eterisk olja att ha i aromalampan där hemma. Det finns ingen doft som tar mig så snabbt tillbaka till spavärlden och Asien som just denna. Uppfriskande och energigivande samt antibakteriell, och perfekt för att hålla myggor på avstånd. Jag brukar också köpa med mig duschgelé, bodylotion och doftljus med denna doft från Harnn & Thann, ett thailändskt hudvårds- och spamärke. Men i år spar jag på baggagevikten eftersom denna butik finns numera i Stockholm; Sandkorn på Mäster Samuelsgatan.


2. Böcker och tidningar som jag inhandlar på Asiens bästa bokhandel; Kinokuniya. Här skulle jag kunna gå i timmar…i år fick jag klara av besöket på 15 minuter eftersom en 6 månaders kotte inte tycker det är lika kul att hänga i bokhandeln som sin mamma. Jag fick dock med mig bl a Paolo Coelhos nyaste bok; Brida och en ny bok om spa, resorts och retreats runt om i världen. Dessutom frossade jag i spa- och hälsotidningar som jag inte finner på hemmafronten.

3. Poy-Sian. En genial uppfinning i form av ett litet stift som innehåller menthol-, kamfer och eukalyptusolja. Den ena änden är tillför att sticka in i näsan och inhalera om man är riktigt täppt i näsan, dvs ett skonsammare alternativ till vanlig nässpray. Ur den andra änden droppar man ut oljeblandningen och applicerar t ex på kliande myggbett. Dessa stift finna på alla Seven- eleven butiker i Thailand, och i varje thailändares ficka.

tisdag 11 mars 2008

Lomi Lomi...

…skulle kanske kunna gå under kategorin obegripliga ord, i alla fall för mig. För att reda ut begreppet provade jag på denna behandling och jag förflyttades bokstavligen från Thailand till Hawaii. Det är en Hawaiiansk massage där terapeuten masserar hela kroppen med varm sötmandelolja till takten av Hawaiiansk folkmusik. Med andra ord klingade sång och uckulele i bakgrunden under hela massagen (inga lugna, klassiska toner eller delfinsång).

Behandlingen inleddes med en liten förvirring från min sida då terapeuten, klädd i sarong och ärmlös topp, hämtade mig. Av klädseln att döma trodde jag att hon också var en gäst eftersom alla terapeuter annars är vitklädda, men hon var klädd efter temat på behandlingen.
Väl på plats i lerbyggnaden (se inlägg ”Nedräkningen har börjat") började behandlingen med Reiki, dvs handpåläggning. Därefter började den intensiva massagen där terapeuten masserade hela kroppen samtidigt. Inte en del i taget som är det vanliga, utan långa strykningar med hela underarmarna, från topp till tå.

Ute började det skymma och grodorna i näckrosdammen utanför tog ton och föll in i uckulelesången. Efter 90 minuters knådning blev det tyst, förutom grodorna och den surrande fläkten i salan. En het kompress i ansiktet och avslutande reikistrykningar tog mig tillbaka till Pranburis stränder och jag vacklade ut från en minst sagt minnesvärd och annorlunda behandling.

Lomi-Lomi är en spirituell massage stil och en gammal healing konst, som berör både kroppen och själen. Jag kan varmt rekommendera den om du tröttnat på den vanliga klassiska massagen och letar efter en annorlunda upplevelse. Kanske dock inget att ge bort eller boka till ”nybörjar-spa” kompisen?




fredag 7 mars 2008

Sagolik Spa frukost

Sammetslen, hemgjord yoghurt med:
Pumpakärnor
Cashew nötter
Torkade fikon
Torkade aprikoser
Solroskärnor
Mandel
Plommon
När jag kommer hem ska jag uppdatera och "krydda" min ekomusli med ovanstående lista...


Valfria färskpressade juicer; Apelsin, Vattenmelon, Morot, Guava, Ananas...

En nyttig och uppiggande morgondrink här består av; halva glaset apelsinjuice, halva glaset morotsjuice och så en skvätt lime, denna fruktshot är fylld med C-vitamin och Betakaroten!
In Health & Happiness,
Maria

torsdag 6 mars 2008

Hot, hot, hot...


…climate. Det är varmt i Thailand, men det känns som balsam för en vinterfrusen själ.

…food. Maten är lika värmande och het som den brukar vara. Kryddor som väcker liv i kroppen och ger energi; värmande ingefära, frisk lime, finurlig koriander och spicy chili!

…stone dvs Hot Stone Massage på SPA.

Hot Stone massage innebär här på Six Senses Spa (Evason Resort & SPA, Hua Hin) en
90 minuter lång massage med varma Basalt (vulkaniska) stenar. Perfekt inledning på en spavistelse och ett utmärkt val efter en lång resa med en 6 månaders bebis som mer än gärna bänkar sig i famnen och anser att föräldrarna är världens bästa klätterställning!

Behandlingen inleds med ångbastu eller vanlig bastu och trots det varma klimatet så är det härligt att gå in i en het bastu där det ångar av menthol. Därefter börjar behandlingen med att fötterna tvättas med heta kompresser och sedan börjar massagen med stenarna som är i olika storlek och temperatur. Kroppen är insmord med varm olja och stenarna och terapeutens händer glider längs kroppen i ett förutbestämt mönster. Enstaka gånger känns stenarna för varma, men det är enbart under fotsulorna.
Massagen avslutas med ansikts- och skalpmassage, samt en varm kompress i ansiktet. ”Kroppen känns riktigt genomarbetad, cirkulationen är igång och stelheten från resan är borta”, hinner jag tänka innan jag serveras rykande hett ingefärste som en avslutning.
Behandlingen gjordes utomhus, i en sala som ligger nersjunken mitt i en ”damm” med näckrosor. Fåglarna kvittrade och palmerna susade och prasslade. Underbart, men jag skulle rekommendera att efterfråga Hot Stone behandlingen inomhus om man befinner sig i ett varmt klimat. De varma stenarna ger en mycket skönare känsla och kontrast om det är
svalare runt omkring dig.
Så är du vintertrött, frusen och har ont i musklerna ska du definitivt unna dig en dylik behandling på hemmafronten.

Bild: Six Senses Spa, Evason Resort & SPA i Hua Hin. Utomhusbehandlingsrum = Sala.




lördag 1 mars 2008

Mindful eating

Idag blir det ett längre inlägg, men jag hoppas du ger dig själv tid att läsa det. Jag tycker ämnet är viktigt och något som berör vår hälsa och vårt välbefinnande.

Mindful eating är inget nytt påfund, det har sitt ursprung från det österländska levnadssättet; att sträva efter att vara fullt medveten och fokuserad på det du gör, just här och nu. När det gäller Mindful eating äter du medvetet och du är uppmärksam på alla dimensioner av ätandet. Med hjälp av sinnet, tankarna, kroppen och känslorna har du fokus på att enbart äta. Det handlar inte om VAD du äter, utan snarare HUR och VARFÖR du äter? När du verkligen är i kontakt med ditt inre och vad som pågår i din kropp och sinne kan du också känna av exakt vad din kropp behöver, och när den är tillfredsställd och lagom mätt.

Vår västerländska livsstil, där simultankapacitet, snabbhet och effektivitet hyllas är det vanligt att vi inte tillåter oss själva att ”bara” äta. Vi läser tidningen, tittar på TV, matar barnen eller kollar mailen samtidigt som vi äter. Hur många av oss hoppar inte över lunchen och sitter istället och jobbar framför datorn samtidigt som man slänger i sig nåt i all hast? Faktum är att vuxna amerikanare ägnar 1 timme och 12 minuter om dagen till att äta, i jämförelse med 3 timmars tv-tittande. Studier visar också att barnen stressas, luncherna i skolan intas på 7-11 minuter!

När vi slänger i oss maten och samtidigt sysslar med annat försämras matsmältningsprocessen med upp till 40 %, vilket leder till att magen svullnar upp och blir gasig. Vi äter också mer än vad vi behöver när vi inte fokuserar på ätandet, vilket kan leda till övervikt. När vi inte fokuserar på en sak i taget blir vi stressade och känner oss splittrade. Detta innebär att om vi fortsätter äta i all hast så kan det påverka vår hälsa och vårt välbefinnande på ett negativt sätt.

Hur kan vi få in Mindful eating i vårt liv?
1. Var medveten om varje steg då du äter; tugga, smaka och svälj. Det blir nästan som meditation. Tankarna kan lätt vandra iväg, men då är det bara att återvända till ätandet. Lägg märke till smaken, konsistensen, doften och t.o.m ljudet av maten. Vi äter ofta mat som vi känner väl till och det går bara av farten. Vi stannar sällan upp och verkligen upplever maten om det inte är något helt nytt. Tänk dig första gången du smakade på t ex sushi, hur fokuserad och nyfiken du förmodligen var? Varför inte prova och ät med samma uppmärksamhet nästa gång du äter?

2. Lyssna på kroppen, den säger dig när du är mätt. Vet du skillnaden mellan när kroppen bara är sugen eller hungrig på riktigt? Känn efter och lär dig hur riktig hunger känns fysiskt i kroppen.

3. Lyssna på dina känslor och tankar. Stress kan få díg att sluka maten och då äter du mer än du behöver, och ofta det som kroppen inte behöver. Stanna upp och tänk efter vad kroppen egentligen behöver just nu? Ge dig inte heller dåligt samvete när du unnar dig godsaker eller något onyttigt då och då, njut av det. Om du istället är arg på dig själv för att du äter en pizza kan du lika gärna låta bli eftersom det ändå inte blir någon njutning om du äter med dåligt samvete.

4. Här kommer ytterligare några enkla knep i vardagen: Ät med vänsterhanden (om du är högerhänt) eller ät med pinnar. Lägg ner besticken på tallriken några gånger under måltiden. Tugga varje munsbit minst 20 gånger, det får dig verkligen att känna smaken och dessutom frigörs mycket saliv som förbättrar matsmältningen avsevärt. Fokusera på att bara äta- läs inte, se inte på TV. Låt måltiden ta tid. Ta tid nästa gång du äter och låt måltiden ta minst 20 minuter...Njut av varje måltid som om det vore en gourmetkock som stått i ditt kök!


Personligen jobbar jag med att få in en medvetenhet i min frukost, att verkligen känna vad den färskpressade apelsinjuicen smakar av eller hur underbart det är att äta dagsfärskt bröd…

“Everything we do today is a seed sown in the garden of our life”
Brahma Kumaris